Кућа Добрих Вести

Login

Дан заштите података о личности

Оцените овај чланак
(4 гласова)

poverenikБЕОГРАД – У Србији је данас обележен европски Дан заштите података о личности, 28. јануар.

На данашњи дан 1981. године у Србији је потписан први обавезујући међународни документ о заштити података о личности – Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података.

Иако је учињен значајан помак у изградњи институција од почетка примене Закона о заштити података о личности оценио да Србија у овој области суочава са великим бројем проблема.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић сматра нужним много активнији однос Владе Републике Србије и Народне скупштине, према стању у области заштите података о личности, јер ће се у противном, због постојећих недостатака у правном поретку, али и недоследности приликом уношења нових решења у правни поредак број случајева кршења Уставом и законом зајамчених људских права у овој области стално увећавати.

Број предмета Повереника у области заштите података о личности у 2013. години био је 2200, за 50 одсто већи од броја предмета у 2012, троструко већи него у 2011. години.
Добро је што се то може објашњавати порастом свести грађана о њиховим правима и могућностима заштите, али није нимало добро што се у значајној мери мора објашњавати недостацима система и пропустима надлежних органа.

У мају иницијатива за нови Закон о заштити података о личности

Због свих уочених недотатака Повереник је данас најавио да ће у мају ове године покренути иницијативу за усвајање новог Закона о заштити података о личности јер постојећа регулатива није задовољавајућа и применљива у пракси.
Он је истакао да је потребан стратешки приступ и у овој области.
Према његовиом речима, земља у којој је цео систем вредности био другачији и у којој се деценијама оно што је приватно и лично котирало врло ниско на лествици вредности мора да има јасну представу да је побољшање стања државни задатак и да он подразумева стратешки осмишљен приступ.
Неопходно је унапредити нормативни систем, ојачати институције и променити менталитет грађана. Недовољно је урађено у те три области и није довољан резултат који је направљен у изградњи институција, сматра Шабић.

                                                  Извор: Кућа добрих вести/Повереник за информације од јавног значаја


Последњи пут измењено уторак, 28 јануар 2014 23:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија