Кућа Добрих Вести

Login

Јубилеј Михајла Пупина – прилика за исправљање немара према наслеђу које је оставио

Оцените овај чланак
(6 гласова)

mihajlooooБЕОГРАД - Ове године навршава се 160 година од рођења Михајла Пупина (1854-1935) a oрганизатори обележавања јубилеја сматрају да ће 2014. бити прилика да се исправи немар који смо показивали свих ових деценија према богатом наслеђу које је иза себе оставио Пупин.

УНЕСКО је овај значајан јубилеј већ унео у календар важних датума који ће бити обележавани током читаве године, а Образовно-истраживачко друштво које носи име великог научника, припремило је програм прославе у његову част.

Централни догађај прославе биће велика изложба у Галерији Српске академије наука и уметности на којој ће бити представљен целокупан живот и дело Пупина.

Одржавање те изложбе очекује се у октобру 2014. године, у месецу рођења овог великог научника.
У години обележавање јубилеја и на изложби биће представљени сви подаци који су до сада изостављани о његовој породици, учешћу у грађењу институција америчке науке, затим сви важни Пупинови патенти, његов научни допринос, национално-политички, доброчинитељски и меценски рад.
У целости би требало да буде изложен његов Легат из Народног музеја са великим делима српског сликарства 19. века, најлепши дарови Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ којој је поклонио скоро 600 књига - прву Британику која је ушла у Србију, књиге са својим белешкама графитном оловком…
Намера је да се и путем школског система афирмише Пупиново наслеђе али и да се обнови његов Завичајни комплекс у родном Идвору.

Виртуелни музеј Михајла Пупина

У сусрет обележавању значајног јубилеја истоимено образовно-истраживачко друштво и Телеком Србија покренули су низ активности које имају јединствено усмерење - афирмацију наслеђа чувеног научника и приближавање података из његовог живота домаћој и светској јавности.
Први корак у том правцу била је сарадња на пројекту “Виртуелни музеј Михајла Пупина”, којим се одаје почаст бриљантном научнику, проналазачу, професору, почасном доктору 18 универзитета, добитнику многих научних награда и медаља, почасном конзулу Србије у САД.
Следећи идеју самог Пупина, који је имао посебан однос према родном Идвору, Образовно-истраживачко друштво „Михајло Пупин“ и Телеком Србија су омогућили приступ његовом Завичајном комплексу у Идвору путем виртуелне шетње на Интернету.
Развојем виртуелне 3Д презентације Завичајног комплекса у Идвору, заинтересовани посетиоци могу да виде Пупинову родну кућу, школу, његову Задужбину и сеоску цркву у којој је крштен. Тиме се остварује и Пупинова жеља да његово родно место буде приближено онима који показују интерес за његово стваралаштво, тако да се места његовог детињства могу посетити из било које тачке на Земљи.
Поред виртуелне шетње Пупиновим родним местом, посетиоци могу да обиђу виртуелни музеј и да се упознају са животном причом српског великана кроз више целина: путовање кроз Идвор, живот и рад у САД, професорски рад и признања, аутобиографија, научни рад, национално-политички допринос, легат у Народном музеју, легат у Универзитетској библиотеци, као и доброчинства. Посете овим музејима нуде упознавање са важним и широј јавности недовољно познатим информацијама о Михајлу Пупину.
Истовремено, виртуелни музеј доноси и потпуно нов начин представљања научне и културне баштине. Уласком у дигитално доба, омогућен је и приступ музејима путем Интернета, чиме се не умањује прави доживљај посете музеју.
О значају који се придаје овом пројекту говори и подршка Српске академије наука и уметности (САНУ), која се укључила у његову реализацију.

У сусрет јубилеју и у Народном музеју града Панчева организована је изложба о Михајлу Пупину, која је отворена прошле седмице, а траје до 13. фебруара. Ауторка изложбе и потпредседница Образовно-истраживачког друштва "Михајло Пупин" , Александрa Нинковић-Ташић желела је да укаже на Пупинов допринос науци, али и да истакне његова доброчинства и значај његовог књижевног рада.

Извор: Кућа добрих вести/Образовно-истраживачко друштво "Михајло Пупин"


Последњи пут измењено среда, 29 јануар 2014 10:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија