Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Светски дан социјалне правде

Оцените овај чланак
(4 гласова)

pravdaaaaaБЕОГРАД – У свету се данас обележава Светски дан социјалне правде, посвећен борби против сиромаштва и стварању једнаких шанси за све.

Генерална скупштина Уједињених нација је утврдила овај датум у новембру 2007. године.
Социјална правда се заснива на принципима унапређења борбе против сиромаштва, промоцији права на рад, једнакости полова и остваривању једнаких шанси за све.
У Србији два милиона грађана живи тешко, 30.000 се храни на казанима Народних кухиња, 70.000 прима социјалну помоћ, 650.000 радника нередовно прима зараде, милион је незапослено, 400.000 радника је од почетка економске кризе остало без посла.
У јавности се често поставља питање социјалне правде због чега кулминира велико незадовољство радника и грађана. Сведоци смо ових дана протеста радника који траже само једно – достојанствен живот и право на рад.
Изградња институција која се најављује из године у годину може допринети бољем остваривању социјалне правде. Брз и ефикасан рад правосуђа је оно је што, такође, грађани очекују, а везано је за законско остваривање њихових социјалних права.
Ако је човек осуђен да живи у сиромаштву и без запослења – то је повреда његових основних људских права.

Општина Звездара – борац за социјалну правду

Поводом Светског дана социјалне правде, 20. фебруара, Градска општина Звездара придружује се инцијативи Уједињених нација, која је установљена са циљем борбе против сиромаштва, промоције права на рад, једнакости полова и остваривању једнаких шанси и социјалне правде за све.
Општина Звездара нема директну надлежност над остваривањем социјалних права, али низом активности бави се најугроженијим становницима: радом Волонтерског сервиса Звездаре који брине о старијим суграђанима и током целе године информише грађане о правима у области социјалне заштите и начину њиховог остваривања. Информише их и о раду Канцеларије за особе са инвалидитетом, саветника за ромска питања, повереника за избегла и расељена лица, радом Комисије за родну равноправност, Канцеларије за жртве насиља у породици, обезбеђујући специјализовано возило за превоз особа са инвалидитетом, пакете и за најугроженије ромске породице, грађевински материјал за избегла и расељена лица, магацин за сакупљање коришћене гардеробе, која стиже онима којима је најпотребнија.
Општина је обезбедила и простор за четири народне кухиње: у улици Трајка Стаменковића, у Орловском насељу и Великом и Малом Мокром Лугу.
Сарадња се организује и са удружењима грађана која пружају помоћ угроженима, често са квалитетним пројектима као што је "Кухиња на точковима", која подразумева радно ангажовање особа са сметњама у развоју.
Извор: Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2014 13:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија