Кућа Добрих Вести

Login

Радомир Стојановић представио својe „лирске звездице“

Оцените овај чланак
(6 гласова)

promocijaБЕОГРАД - „Ово што видите кроз ове прозоре, ове звездице, то су лирске звездице из „Небеске трпезе“ Радомира Стојановића“, обратила се синоћ овим топлим речима библиотекарка Татјана Судимац присутнима у библиотеци „Мома Димић“ у Миријеву.

Најавила је тиме почетак промоције тог великог савременог српског песника, добитника Скерлићеве награде за најновију књигу песама „Небеска трпеза“.

Након тога, књижевница Богданка Костић, секретарка организатора те књижевне вечери, књижевног клуба „Мала птица“ који је назван по роману Моме Димића, чувеног Миријевца, прочитала је по традицији, у знак сећања на Димића, песму из његове збирке „Цигански кревет“ .
Потом је реч преузео књижевник Мирослав Костић-Коле, председник клуба „Мала птица“, подсетивши најпре да је Стојановић главни уредник листа „Стремљења“ који је отворен за све песнике, како анонимне који тек почињу да пишу, тако и познате.
Костић је затим прочитао рецензију Душана Стојковића, сачињену за Стојановићеву књигу песама "Небеска трпеза", у којој је, између осталог, оцењено да „Стојановићеве песме путују ка небу, налазећи на њему ново, досад неоткривено место. Не ретко, праве су мале лирске светлуцаве звезде“.
Ево једне од њих:

ПЕВАМ ЗЕМЉУ

Ватри поново враћам говор
пепелу поново враћам пламен
са истом зебњом љубим земљу
са истим заносом клешем камен.

И сам аутор је, уз бурне аплаузе великог броја присутних, прочитао неке од својих песама па су тако почели да се ређају стихови песама „Захвалност творцу“, „Путовање“, „Благослов пољу“...док је Јована Цвијетичанин прочитала „Дом од слова“ и „Кожа земље“.
На крају је, одговарајући на питање “Куће добрих вести”, Стојановић истакао да поезија обично настаје из сопственог бола, као начин комуникације са другим људима, без намере да се постане песник, наводећи и сопствени пример.
Он је поручио младима да читају, да воле живот, а присетио се и поређења песника Гојка Ђога који је рекао да је таленат као кромпир, не може се никада сакрити, јер на топлом увек проклија.

О Радомиру Стојановићу

Радомир Стојановић је рођен 1942.године у Трешњеву код Андријевице.
Објавио је збирке песама: Ћутање трава (1976), Уочи свечаности (1978), Долази џукела (1984),Казивање Григорија Страшног (1994), Другачији говор (2004), Похвала ватри (2008).

Песме су му превођене на више страних језика и заступљен је у бројним антологијама.
Добитник је књижевних награда „Лазар Вучковић“ (1985), „Перо Деспота Стефана Лазаревића“ (1994), „Златна значка КПЗ Србије“ (1999), „Повеља међународне културне манифестације Соколица“ (2004)-Бањска, „Григорије Божовић“,за најбољу књигу Књижевног друштва КиМ, за 2004.годину, „Милан Ракић“,за најбољу књигу 2004. године коју додељује УКС ,Београд, повеља Карађорђе-за животно дело, „Шумадијске метафоре“,Младеновац (2013) и Скерлићева награда (2014).
Од 1996-1998 године био је председник Књижевног друштва Косова и Метохије. Главни је уредник „Стремљења“, часописа за науку, уметност и културу и издавачке делатности НИП „Панорама“-Приштина.
Тренутно живи и ради у Београду, а до 1999.године живео је и уметнички деловао у Приштини.

Редовна окупљања љубитеља лепе речи у Малој птици

Подсећамо да књижевни клуб „Мала птица“ има своја редовна окупљања сваког првог и трећег уторка у месецу са почетком у 18 сати у библиотеци „Мома Димић“ (у згради месне заједнице Старо Миријево, поред старе миријевске цркве Св.Илија, општина Звездара).
Улаз је слободан за све заинтересоване, како оне који пишу прозу или поезију, тако и све љубитеље лепе речи.
Клуб је основан, пре свега, да афирмише младе и талентоване писце и помогне им да кроз јавне презентације својих радова и издавачку делатност пронађу своје место у свету признатих и добију подстицај за даљи рад. Једно од таквих првих читања стихова и других лепих речи још неоткривених књижевних талената одржаће се за два уторка. Па, видимо се на тој новој промоцији.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 март 2014 19:48
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија