Кућа Добрих Вести

Login

Срђан Тимаров у Јадницима: “У позоришту се осећам најудобније”

Оцените овај чланак
(6 гласова)

naslovnaЗЕМУН - Нашег прослављеног глумца Срђана Тимарова, кога препознајемо по улози Косте у филму и серији “Монтевидео“, филмовима „Свети Георгије убива аждаху“ и „Фалсификатор“, као и у серијама „Лисице“ и „Оно као љубав“, имаћемо прилике да гледамо у нешто другачијем издању - у премијерној обнови чувеног мјузикла “Јадници” (Les Miserables) Виктора Игоа у Мадленијаниму.

Како за себе каже да је “човек који је поникао у позоришту још као дете”, сходно томе предност даје управо даскама које живот значе. То је потврдио бројним улогама у Српском народном позоришту у Новом Саду и београдском Атељеу 212.
Глуму је завршио на Академији у Новом Саду, у класи професора Радета Марковића. Свој глумачки деби имао је у Српском народном позоришту, где је био члан ансамбла све до преласка у Југословенско драмско позориште у Београду 2001. године.
“Ја се у позоришту осећам најудобније, али далеко од тога да не волим авантуру одласка на телевизију, филм. Све је то другачије, врло занимљиво. Наравно да су позориште и телевизија други светови, глума је иста али позириште је моје место број један!”, каже познати глумац у разговору за “Кућу добрих вести”.

“Јадници живе”

Тимаров ће се поново приказати публици у премијерној обнови чувеног мјузикла Les Miserables, Виктора Игоа, овога пута у “замењеној улози” представљајући Тенардијеа. 
Чувени епски роман о искупљењу, пожртвованости, љубави и патњи, „Јадници“ приповеда причу о Жану Валжану, који је провео деветнаест језивих година у затвору јер је украо векну хлеба, а чији лик у представи тумачи Небојша Дугалић. Ова нит, која је уједно и главна тема романа, премијерно је постављана у мјузиклу на Великој сцени Мадленианума 2007. и игран све до 2011. године. Управо у тој првој поставци ове драме, Срђан је играо улогу Инспектора Жавера, која је у новој поставци додељена Дејану Луткићу.
Сходно томе да је већ играо у Јадницима, не скрива колико му је рад на новој улози у истом мјузиклу пријао: “Мом сензибилитету који воли да се радује на сцени и да буде раскалашан, је ово јако пријало. Заиста сам уживао да радим и истражујем, а привилегија је да у Јадницима играш две главне улоге, да имаш спремну и једну и другу. Заиста не знам ко има такву прилику и част”, каже Тимаров за наше интернет новине.

Комедијска структура у драми

“Улога Тенардијеа је мом глумачком сензибилитету доста ближа. Много ми је удобније у њој јер није драмска него је комична, и њу су сами аутори наместили тако да веома лако побере симпатије, заједно са ликом госпође Тенардије, коју тумачи Наташа Марковић”. Како је Срђан објаснио, он и Наташа тумаче брачни пар антихриста који носе једну велику комедијску структуру, па су самим тим веома комични ликови. 
“У брду неке паприке од једном дође мало хлеба да се људи одморе”, на комичан начин објаснио је улоге које њих двоје износе заједно.

IMG 1300

Глума и певање

Генерални директор Мадленијанума и директор Опере Мадленијанум, др Бранка Радовић, објаснила је новинарима да ће нова обновљена представа имати неке промене у партитури које се односе како на оркестар, тако на вокале и глумачки део улога. Музика је померена ка оперском жанру, а на музичким стручњацима је да оцене да ли она ипак има примесе рока и џеза.
На наше питање како се снашао у певању, Срђан се насмејао и додао: “Јао, то мораш друге да питаш. Они мени изгледа верују да ја певам, а ја слушам како остали дивно певају и питам се одкуд ја овде? Али, сналазим се некако, сналазим се!” 
Разговарајући о музици, Срђан је скренуо пажњу да је посебно важно за мјузикл Јадници да човек мора да поседује сем добрих певачких способности и глумачке, управо због толике количине певања, а ни једног говорног дела.
“Човек мора јако добро да глуми, пре свега, да би могао да изведе певање а да оно буде пуно радње, да буде речито, да ти је јасно шта се дешава. А не само да дођеш и да одпеваш јер то може јако пуно певача. Ови оперски певачи који са нама раде су одлични глумци, и то је предуслов да можеш да останеш у Јадницима.”

Премијера "Јадника" биће одржана 15. марта ове године у 19:30 сати на великој сцени Мадленианума, по инсценацији и режији Небојше Брадића, а уз диригентску палицу Весне Шоуц Тричковић. Сценографија је поверена Герославу Зарићу, костимографија Бојани Никитовић.

Лик Фантине дочараће нам Катарина Гојковић, Епонина глуми Бранислава Подрумац, Маријуса Иван Босиљчић, Козета је Дубравка Арсић, Анжорла тумачи Љубомир Поповић, Бискуп из Диња је Зоран Лековић, док су лик Гавроша припремили Марко Рапајић и Алекса Станиловић. Малу Козету и Епонина играју Катарина Тричковић/Тијана Големовић. Оркестар Опере и театра МАДЛЕНИАНУМ води концертмајстор Весна Јансенс.

Уживајте у премијери и наредним изведбама овог чувеног мјузикла.

 

Аутор фотографија: Страхиња Џамбић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 март 2014 23:12
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија