Кућа Добрих Вести

Login

Београдска интернационална недеља архитектуре

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bina1

БЕОГРАДДруштво архитеката Београда и Културни центар „Град“ организују Београдску интернационалну недељу архитектуре (БИНА) са жељом да нагласе значај и суштину урбаних простора као идентитета једног града.

Као и до сада, Београд ће бити центар архитектонских и урбанистичких изложби, предавања и радионица са циљем промовисања и популаризације архитектуре, а догађај званично почиње данас и трајаће до 31. маја.
Под називом „Простори јавности“, БИНА се свечано отвара 8. маја у 19 часова, у Културном центру Београда.
Организатори су се определили да кроз многобројне изложбе, радионице и предавања нагласе уређења урбаних простора.
На великом броју локација грађанима ће се представити урбанистичка решења, како локалних простора, тако и оних у великим светским метрополама.

На недељи архитектуре ће се представити и пројекти интервенција у јавним просторима београдских општина.
У оквиру манифестације планиран је и велики број шетњи и упознавање са наслеђем Београда, као и новим решењима за постојеће проблеме. Између осталог, током трајања БИНА организоваће се посете Великом ратном острву, алеји Новог гробља, савској обали, а „прошетаће“ се и кроз историју Савамале.
Бициклисти ће имати прилику да у оквиру „Критичне масе“ провозају своје бицикле кроз град и укажу на недостатак бициклистичких стаза и места за паркирање.
Jедан од суорганизатора ове манифестације је Центар за промоцију науке, који по трећи пут организује архитектонске радионице у оквиру БИНА.

Пројекат „Куцни у дрво“

Важно место у овогодишњој Београдској интернационалној недељи архитектуре имаће и пројекат Knock on wood, односно „Куцни у дрво“, који за циљ има да подигне свест локалне заједнице о вредностима дрвене архитектуре и подстакне дизајнерске и архитектонске програме образовања да овакав програм уврсте у наставу.
Jедан од суорганизатора ове манифестације је Центар за промоцију науке, који по трећи пут организује архитектонске радионице у оквиру БИНА.
БИНА је током девет година свог постојања потврдила своју примарну оријентацију урбане манифестације усмерене према стручној и широкој јавности различитих узрасних група.

Јавни простори - места за социјалну мобилизацију

Епохе које су за нама оставиле су нам у наслеђе јединствене и естетски изузетне просторе као што су Плаза Мајор (Мадрид), Трафалгар сквер (Лондон), Тајмс сквер (Њујорк), Трг Светог Марка (Венеција) или Пијаца дел Ка мпо (Сијена).
Нека друга времена, друге историјске и друштвене прилике остаће запамћена по догађајима који су их обележили, а чија су места били управо јавни простори – Трг Тјенанмен (Пекинг), Трг Тахрир (Каиро) или Вол Стрит (Њјујорк).
У не тако давној меморији Београда деведесетих уписани су јавни простори тргова и улица као носиоци поруке „Београд је свет“ и као платформа бројних урбаних интервенција.
Јавни простори у савременим градским срединама све више се намећу као платформе за социјалну и политичку мобилизацију са једне стране, али и као простори активности независних грађанских иницијатива чија је намера да поново освоје „отуђене“ просторе и искористе их на добробит локалних заједница.

Извор: Кућа добрих вести/bina.rs


Последњи пут измењено среда, 07 мај 2014 19:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија