Кућа Добрих Вести

Login

“Савршено огледало” поезије Душке Врховац

Оцените овај чланак
(6 гласова)

duskafiksna БЕОГРАД - У данашње време потребнији су велики људи него велики писци, јер се са књигом може отићи у кревет и прочитати је, а да аутор остане незапамћен, констатовала је скромно књижевница Душка Врховац, једна од оних у самом врху савремене српске поезије, на књижевној вечери "Трећа страна огледала" посвећеној њеној поезији.

Вече је организовао књижевни клуб "Мала птица" у библиотеци "Мома Димић" у београдском насељу Миријево, општина Звездара.
Она је изразила одушевљење амбијентом библиотеке која носи назив по имену чувеног књижевника Моме Димића који је био Миријевац и целокупним подухватом организовања књижевних вечери клуба "Мала птица", који је добио име по Димићевом роману.
Душка је истакла да је добро што су дати различити називи библиотеци и клубу, а што је опет све повезано са великим књижевником, као и да су локална удружења од великог значаја у време глобализације, јер она чувају идентитет.
Она је евоцирала лепе тренутке из интензивног дружења са Димићем, заједно проведених тренутака у књижевном клубу Филолошког факултета и брања трешања са дрвећа, за шта је стручњак био Димић, кога је окарактерисала, пре свега, као доброг и вредног човека који никоме није умео да каже "не" и доброг писца кога су уважавали и ван граница наше земље.

Уметници пију лек из своје уметности

Песникиња је истакла и да уметници пију "лек" из своје уметности и да истовремено, колико год се неки уметници трудили да постигну успех наручујући позитивне критике, сваки истински уметник стрепи само од читаоца, или гледаоца.
Врховац је рекла и да данас критика није на нивоу књижевности, тако да, како је додала, има срећу да ће током вечери о њеном делу говорити људи који нису критичари, већ су и сами књижевни ствараоци.

„Савршено огледало” и “Постоје људи”

О Душкиној књизи ‘’Савршено огледало’’, чија истоимена песма почиње стихом “Ја сам савршена слика твоје несавршености”, као и њеној предивној, мисаоној поезији која је надахнула све присутне љубитеље лепе речи, говорили су Видак Масловарић и Гордана Влајић.

Стихове је говорила ауторка, посебно истакавши песму "Постоје људи" која је у сваком делу света примљена од стране читалаца с истим одушевљењем.

Књижевница, поета, хуманитарац, новинар...

Душка је књижевница која се, такође, 20 година бави хуманитарним радом.
Организовала је и спроводила у дело бројне акције помоћи деци, сиромашнима, болницама и избеглицама.
Носилац је Повеље хуманости.
Душка Врховац - песник, новинар, књижевни преводилац и радио и ТВ аутор рођена је 24. марта 1947. године у Бања Луци.
Студирала је и дипломирала на Одсеку за светску књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Књижевне радове објављује од 1966. године. Професионални новинар је од 1971. године.
Она се 1975. запослила у Телевизији Београд, где је, као аутор, уредник, сценариста, и водитељ, остварила низ значајних и запажених документарних, актуелних и уметничких емисија и серија.

Члан је Удружења књижевника Србије, Међународног удружења новинара (International Federation of Journalists) и Удружења књижевних преводилаца Србије.

Није члан ни једне политичке партије.
Мајка је троје деце.
Јула 2005. године, као уредник сложених пројеката, престала је да ради у РТС-у и од тада је писац и слободни новинар.
Живи у Београду.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 15 мај 2014 08:37
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија