Кућа Добрих Вести

Login

“Анђели Индонезије” у БИТЕФ-у

Оцените овај чланак
(6 гласова)

ples-javaБЕОГРАД - Десетогодишњица деловања културно-уметничке групе ''Бидадари'', која је под окриљем амбасаде Републике Индонезије у Србији, биће обележена представом традиционалних плесова из те земље на југоистоку Азије у петак, 6. јуна у 20 часова, у београдском Битеф театру.
Манифестацију под називом ''Анђели Индонезије'' ће организовати Амбасада Републике Индонезије у Србији у сарадњи са БИТЕФ театром, а улаз је слободан.

Биће представљена три културна ансамбла - традиционална плесна група ''Бидадари'', те традиционалне музичке групе ''Гамелан'' и ''Ангклунг''. Гледаоци ће моћи да уживају у традиционалној музици из западних и централних делова Јаве , као и у предивним плесовима из тих делова најнастањенијег индонежанског острва, те са Балија и Суматре.

Јавански гамелан и анклунг

Гамелан је традиционални музички ансамбл из Индонезије, типичан за Јаву и Бали. Реч "Гамелан" потиче од јаванске речи “гамел” и означава врсту чекића.
Израз гамелан се може користити и као заједнички назив за инструменте, а и за музичаре који их свирају. Ансамбл се обично састоји од металофона, ксилофона, бубњева и гонгова.
Ангклунг је традиционални музички инструмент направљен од бамбуса, пореклом из сунданеске етничке групације на западу Јаве. Ангклунг производи звук "клунг".
Плесна група ''Бидадари'' ће, између осталих, представити игру “Саман” (“Плес хиљаду руку”), који је Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) уврстила у "нематеријалне елементе светске културне баштине", затим плес ''Мерак'' (“Плес пауна”), “Ретно Памудиа”, “Габор”, “Цендравасих”….

Бидадари – плесна група

“Бидадари” плесна група делује под вођством Иване Ашковић која се већ две деценије бави плесовима Индонезије и наступала је у низу градова у Сједињеним Америчким Државама, Индонезији и Србији.
Циљ ове плесне школе јесте да младе људе у Србији упозна са лепотом и богатством култура многоетничке и вишерелигијске Индонезије и да обезбеди континуирану обуку сложених и фасцинантних плесних форми, превасходно дворских и ритуалних игара са Балија и Јаве, као и народних плесова Суматре. Од оснивања групе, чланови Бидадари плесне школе стално уче нове плесове и наступају у различитим приликама, не само у Београду, већ широм Србије и у иностранству.
Чланови Бидадари групе изучавају и друге аспекте индонежанског друштва – његову историју, обичаје, различите уметности, веровања и ритуале. Неки од чланова групе су имали прилике да науче индонежански језик, док су други, пак, провели извесно време у Индонезији као стипендисти тамошње владе.
Бидадари плесни студио организује бесплатне часове индонежанских плесова свим заинтересованим младим људима у Србији.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 05 јун 2014 21:42
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија