Кућа Добрих Вести

Login

Наградни фото-конкурс за грађане Србије и Индије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

fotokonkursfiksnaНОВИ САД – Сви заинтересовани грађани Србије и Индије могу да учествују на фото-конкурсу ,,Индија-Србија Фото-Такмичење 2014”, који је отворен до 10. новембра ове године, а на тему ,,Моја земља, мој народ”.

 

Прву информацију о овом конкурсу саопштила је амбасадорка Индије у Србији Нариндaр Чохан током трајања фестивала ЕXIТ у Новом Саду.

 

Ово такмичење пружа прилику учесницима из Србије и Индије да забележе фото-апаратом своју земљу, народ, културу и њихова обележја, док ће најбољи радови бити представљени путем друштвених мрежа Фејсбук и Твитер, саопштила је Амбасада Индије у Београду.

 

Резултати овог такмичења биће саопштени децембра ове године. У Србији тим задужен за такмичење чине организација ,,Brand Serbia’’, ЕХIТ Фестивал и EXIT Фондација, док је у Индији то компанија “IdeaWorks Design & Strategy”, која је урадила концепт за фото-такмичење као програм који не само да охрабрује учешће грађана из обе земље, већ и повезује професионалце у заједничком учешћу у жирију који чине истакнути професионални фотографи из Србије и Индије.

                   fotokonkursxn1

 

У овом пројекту такође учествује и Национални институт за дизајн, водећи институт за ту делатност у Индији који се сврстава међу 30 најбољих у свету. Авио-компанија ,,Етихад” ће бити спонзор главне награде за победника такмичења из Србије и поклониће две авионске карте и седмодневно путовање у Индију за две особе, док ће се у тој земљи за њихов смештај бринути Туристичка организација Индије, у оквиру кампање ,,Невероватна Индија.”

 

Добитник главне награде из Индије добиће седмодневни боравак у Србији захваљујући организацији ,,Brand Serbia’’.

Награде су предвиђене још за по 20 најбољих учесника из Индије и Србије и њима ће бити додељене ВИП пропуснице за ЕXIТ Фестивал наредне године.

 

За више информација о такмичењу и процедури учешћа, можете посетити веб страницу или вебсајт Амбасаде Индије, или на овој страници.

 

Традиционални индијски фестивал кочија одржан и у Новом Саду

У Новом Саду је и ове године одржан традиционални Фестивал кочија који се већ вековима организује у Индији. Древни духовни фестивал ,,Рата јатра", уз традиционалне звуке индијске духовне музике и плес, слави радост, живот и позитивне ствари, а шаље поруку мира, љубави и духовности.

                    ratajatra1

 

Фестивал обједињује све религије у Индији и окупља милионе учесника у свету. Према организатору, у називу манифестације ,,рата” значи кочија, а ,,јатра” фестивал.

Овај фестивал је веома популаран у североисточној индијској покрајини Ориси и тамошњем граду Пурију. На њему се окупи и два милиона људи, хиндуса и будиста, муслимана и хришћана.

 

У Друштву српско-индијског пријатељства су навели да се Фестивал већ трећи пут обележава у Новом Саду, а шести пут у Србији, на Палићу, у Нишу, на Фрушкој Гори.

                      ratajatra2

Традиционалним индијским плесом позивају Бога у своје срце

У Индији, учесници манифестације, излазећи из храма, вуку шарене дрвене кочије праћени музиком и традиционалним плесом и на тај начин ,,позивају Бога у своје срце, које се на тај начин ослобађа карме, грешних последица из претходних живота".

 

На шареним кочијама се налазе божанства, инкарнације хиндуистичког бога Вишнуа који се игром и плесом дозива да дође међу људе и омогући им да остваре више циљеве у животу.

 

Плес је посебан део програма током кога играчи, уз веште покрете, комуницирају са публиком. Сваки покрет има своје значење. Циљ ,,Рата јатре" је приближавање богате индијске вековне културе и духовности заинтересованим посматрачима.

                     ratajatra3

 

Амбасадорка Чохан је на фестивалу изразила уверење да ће он постати традиција. ,,Мислим да ће овако представљена култура, историја, митологија, као и боје Индије, употпунити слику коју Србија има о Индији, као и велику носталгију коју неки осећају према нашој земљи још од времена Југославије", рекла је амбасадорка, а пренели су новосадски медији.

                    ambasadorkaindije

 

Од 1967. године, када је први пут одржан у другим земљама, фестивал ,,Рата јатре" је постао саставни део културних манифестација на улицама многих градова широм света.

 

У Србији су учесници овог скупа у покрету, гости Ваишнавског јога кампа који се већ неколико година одржава на Фрушкој гори у одмаралишту Летенка.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 јул 2014 14:18
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија