Кућа Добрих Вести

Login

Пети Међународни Јога Фестивал – Србија 2014

Оцените овај чланак
(3 гласова)

festivallllБЕОГРАД - У Београду ће у данас и сутра бити одржан Пети међународни јога фестивал – Србија 2014, саопштено је из Амбасаде Индије.

 

Фестивал ће на Ади Циганлији отворити Нариндер Чохан Амбасадор Индије у Србији, а очекује се да ће приближно 200 учесника из око 30 организација, из више од шест земаља, демонстрирати јогу током овог скупа, наведено је у саопштењу Амбасаде Индије, у сарадњи са Индијским културним центром и Јога савезом Србије.

Фестивал организују Јога савез Србије и Јога савез Европе, под вођством професора Предрага Никића, а сви заинтересовани су позвани да присуствују овом догађају.


Јога, што на санскриту, класичном језику Индије, значи јединство, представља један од шест индијских филозофских система (Дарсхана).
У питању је древна метода саморазвоја која подразумева употребу техника: физичких положаја (Асана), вежби контроле пране (енергије) путем дисања (Пранајама), релаксационо-медитативних вежби (Пратјахара), концентрације (Дхарана), медитације (Дјана) и самореализације (Самадхи).
Јога предлаже усвајање вредносног система (Јама, Нијама) који креира животну филозофију из које произилази нови развојни животни стил.

jogaaaa 

О пореклу јоге се још расправља.. Као колевка се помињу цивилизација Индијске долине (2.600-1.900 пре нове ере) северноисточна Индија пре Веда, цивилизација Веда (1.500-5.00 п.н.е) и срамата покрет (који починје од приближно 500 п.н.е).

Знања о јога методу, која се налазе у Ведама, Упанишадама и другим изворним списима уобличио је и систематизовао Патанђали (око 400 п.н.е.) у легендарном спису Јога сутре.


Данас су јога технике важне у здравственој превентиви, као и рехабилитацији. Присутне су у психотерапеутским методама, као вид релаксационих вежби, као независни терапеутски метод.


Јога технике се користе и као средство за постизање врхунских резултата у спорту и уметности.


Значај практиковања јоге све више се огледа и у резултатима који се постижу у раду са децом са посебним потребама и особама трећег доба.
Јога подстиче физичко здравље, нормализује активност физиолошких система, помаже у успостављању емоционалне равнотеже, подстиче креативно изражавање, јача стварање ослонца у себи усмеравајући појединца ка откривању унутрашњих потенцијала који га повезују са смислом.


Јога се организовано, у форми друштава и центара практикује у Србији још од 1960-тих.


Пети Међународни Јога Фестивал – Србија 2014 ће почети 6. септембра 2014. у 16.30 часова, на платоу преко пута ресторана „Језеро“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 06 септембар 2014 14:55
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија