Кућа Добрих Вести

Login

Почели Дани руског дечијег филма у Србији ,,Бајке детињства”

Оцените овај чланак
(5 гласова)

kscentarКРУШЕВАЦ - У Расинском округу у току је фестивал Дани руског дечијег филма у Србији ,,Бајке детињства”, који траје до 17. септембра. Веома садржајан програм обогатиће филмске пројекције, округли столови, уз многобројне госте у више градова где се ова манифестција одржава - Крушевцу, Брусу, Трстенику, Рибарској бањи и селима Велики Купци и Бела Вода.

 

По други пут у Србији

 

Учесници програма у Београд су слетели у петак одакле су наставили ка Крушевцу. Филип Кудрјашов је директор пројекта који се други пут одржава у Србији, при чему је прошле године избор пао на град Ваљево, а ове на Крушевац и Расински округ. На питање зашто баш Крушевац и Расински округ, Кудрјашов каже да ,,град бира нас“. Наиме, ове године их је више путева, како је предочио, водило у Крушевац. Тај град је препоручила Амбасада Руске Федерације (РФ), при чему је план пројекта и саму идеју одушевљено прихватило и руководство града, а ту је улогу имало и познанство са Русима који већ више година живе и раде у Крушевцу и који су их срдачно дочекали. Не заборавимо и да је Крушевац град-побратим са Волгоградом.

 

                    ruskidecijifilm

 

Програм пројекта Дани руског дечијег филма ,,Бајке детињства“

 

Директор пројекта је пожелео добродошлицу глумцима, продуцентима, редитељима из Русије и позвао нас да се заједно подсетимо најбољег дела живота – нашег детињства. Спонзор пројекта је Министарство културе Руске Федерације.

 

Програм пројекта чини 18 дугометражних филмова, цртаних филмова и документарних филмова. Неки од њих су и синхронизовани. Заступљен је и образовни програм, попут мастер-класа ,,Техника глумачког говора“ и других.

 

 

                filmcvetsasedamboja

 

Пројекат је 13-ог септембра отворио амбасадор Руске Федерације (РФ)у Србији Александар Чепурин, а први дан је био резервисан за креативце, јер је програмом било предвиђено уметничко осликавање картонских кућица. Програм је назван ,,Сви у кућице“, јер кућа је снага нашег детињства.

 

Садржаји су махом предвиђени за основце и средњошколце, али се програм никако не задржава само на њима, пошто су документарни филмови за све узрасте и за све заинтересоване.

 

Дискови за лакше учење руског језика

 

Истражујући, пре поновног доласка у Србију, директор пројекта је, уз организациону подршку Амбасаде РФ у Републици Србији, Координационог Савета руских сународника у Србију, Српског одељења Међународног друштвеног фонда православних народа и Културног центра Крушевац, дошао на идеју да се за време округлог стола ,,Руско филмско наслеђе као помоћ у изучавању руског језика у Србији“ поклоне дискови са преводима руских реченица на српски језик, уз слику као опис. За овај метод су се одлучили, јер су филмови код нас титловани и многи од нас су тако лакше научили језике попут енглеског или шпанског.

 

Како је руски још један словенски језик, крајњи циљ пројекта је да приближи два сродна језика и олакша учење руског, као и да заинтересује децу и омладину за овај пребогат језик, који је некада био свеприсутан у основним школама широм Србије. Неке од главних глумица у филмовима који ће бити приказани су дошле у Србију као гошће. 

 

Оспособљени приступи за особе са инвалидитетом

 

Културни центар и биоскоп у Крушевцу, где ће бити пројекције имају оспособљене приступе за особе са инвалидитетом.

Драги становници Расинског округа, искористите дивну прилику да се дружите, едукујете и потпуно бесплатно пет дана, до 17-ог септембра, уживате у програму пројекта ,,Бајке детињства“!

Програм је доступан на званичном сајту манифестације и на званичној страници Фејсбука.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 16 септембар 2014 00:08
Кристина Глигоровић

Студент је четврте године на Филолошком факултету у Београду, смер Руски језик, књижевност и култура. Била је у тиму за развојне праксе највеће студентске организације на свету АIESEC, налазила је праксе студентима из иностранства у Србији, упоредо је волонтирала у Дому за незбринуту децу "Јован Јовановић Змај". Водила је хуманитарни пројекат ACTiviraj se у оквиру АIESEC-а који је посвећен социјалној инклузији. Организовала је хуманитарне догађаје са више од 200 деце учесника из домова за незбринуту децу и основних школа, који су били медијски пропраћени и спонзорисани и које су потпомогли и београдски превозници, плесни центри, дечји центри...
Велики је филантроп и борац за права и укључивање маргинализованих припадника друштва у све сфере живота и рада. Заљубљеник је у разне језике, књижевности и културе, јер писана реч нас чува од заборава! Тренира модерни плес.
Разлога за придруживање пројекту ",Кућа добрих вести" је много, а један је и промовисање младих талената који су били или јесу део AIESEC-a, кao и свих других младих талената. Као филолога интересује је и укључивање у израду енглеске верзије сајта, а касније и руске верзије. Жели да се за добре људе и добра дела чује, како би сви знали да хероји шетају међу нама! А које место је боље за то од "Куће ДОБРИХ вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија