Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за достојанствену и испуњену старост

Оцените овај чланак
(3 гласова)

starostttttБЕОГРАД - Достојна и лепа старост - то је оно што сви желимо. Прилику да је опишу наши суграђани имали су на конкурсу „Моја генерација о старости“ који је расписао Волонтерски сервис Звездаре поводом обележавања 1. октобра – Међународног дана старих.


Конкурс је расписан за најинспиративнију, најкреативнију, најпоруку и најидеју о достојанственој, успешној и испуњеној старости и старењу, а на њега је било пријављено 89 радова од 52 аутора узраста од 9 до 82 године са територије целе Србије.

Комисија је донела одлуке о најуспешнијим радовима у категоријама: поезија, проза, порука, цртеж, фотографија, афоризам и мултимедијално изражавање.

Критеријуми Комисије при избору најбољих радова били су: вредност порука, животност, употребљивост, као и уметничка вредност.

Награђено је више радова у различитим категоријама. Награде су урамљене слике и књиге.

 

Циљ конкурса је био да се афирмише позитивна слика о старости, старењу и старијим људима, активна и достојанствена старост, међугенерацијска солидарност и одговорно старење.

Члан Комисије за избор најуспешнијих радова књижевник и новинар Видак Масловарић је ракао да је конкурс испунио свој циљ и да му је као председнику Комисије била част да чита и оцењује радове, који плене својом искреношћу и дубуном порука. Позвао је присутне да се и следеће године одазову на конкурс који организује Градска општина Звездара.


Коме је Теслина мама плела плетенице?

У категорији ПРОЗА награђене су Исодора Капор и Мина Мандић а похвалу за учешће на конкурсу добили су Соња Вукчевић и Милутин Којић, ОШ „Јелена Ћетковић“, Београд

Соња Вукчевић је експерт за порезе у пензији и она је своју старост и доживљаје описала кроз свој однос са унуком Михајлом. Она је записивала лепе мисли које је као бака забележила из живота свог унука. Хронолошки је писала анегдоте из његовог детињства које су веома духовите и интересантне.

Михајло је имао 3,3 г, Сутоморе, јуна 2004.године

Бака: Мики, склони се са сунца, изгорецес, види како пече, јако је.
Михајло: Шта ти је бако, види где је сунце, горе на небу, није на плажи.


Са Михајлом сам била на Златибору, априла 2006.године

Бака: Мики, нисмо понели прслук, хладно је, хајдемо да га купимо.
Мики: Немој бако, хоцу за те паре, уместо за прслук, да се возим на формули.


Враћамо се са Златибора…..аутобусом

Бака: Мики, изгледа да нам је исти возац који нас је довезао на Златибор.
Мики: Устаде, просета до возаца, погледа га и врати се код мене, казе: Није бако, онај је био округао, а овај је коцкаст!

Док смо путовали за Златибор, возач је заборавио да угаси светло у аутобусу, које је упалио кад смо пролазили кроз туннел. Мики одвазно подје код возаца, са седиста 32, и упозори га на то, те је он одмах угасио светла, а путници су се смескали и аплаузом поздравили гест мог унука Михајла.

Купила сам Михајлу Енциклопедију за децу узраста 7/9 година.Показујем му поглавље о настанку човека и кажем:

Бака Соња: Погледај какав је био први цовек!
Мики: Па зар нису били први Адам и Ева?
Бака, Не, ово је онај сто је постао од мајмуна пре 3,5 милиона година.
Мики: Па која је теорија тацна, ти ми сваки пут казес неку нову. Али, бако, јел то знаци, неко се роди, па умре, па се опет роди, па све тако и тако постаје свет?!Одушевила сам се његовом теоријом о постанку света!

Купила сам Михајлу књигу о Николи Тесли и причала сам му да је мајка од Николе Тесле умела да исплете плетенице од трепавица, а он ме пита:Бако, јел то уме на својим или туђим трепавицама?


Остали награђени по категоријама су:

У категорији ПОЕЗИЈА

1. Гордана Шуменковић
2. Петар Петровић
3. Радомирка Гаврић
3. Станица Судимац


У категорији ПОРУКЕ

1. Мира Лилић
2. Мина Мандић


У категорији ЦРТЕЖИ

1. Димитрије Радивојевић (ОШ "Деспот Стефан Лазаревић")
2. Наталија Предраговић (ОШ "Вељко Дугошевић")
3. Милена Марковић (ОШ "Вељко Дугошевић")


У категорији ФОТОГРАФИЈА

1. Мимица Џаковић
2. Радомир Станојковић
Похвала – Милан Бабић

У категорији АФОРИЗМИ

1. Мирко Јовановић

У категорији МУЛТИ МЕДИЈАЛНОГ изражавања за видео запис:
1. Похвала за учешће на конкурсу ученици 6/3 ОШ Јелена Ћетковић и наставница Маја Анђелковић Шегуљев.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 октобар 2014 00:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија