Logo
Одштампајте ову страницу

СОС линија за позиве – прави „пријатељ“ деце

Оцените овај чланак
(5 гласова)

nadelllllБЕОГРАД - „Национална дечија линија Србије - НАДЕЛ Србија“ обележиће девет година рада, као први национални програм телефонске подршке деци и младима у Србији.


Као и претходних година, учествоваће на финалној манифестацији „Дечије недеље“ у организацији „Пријатеља деце“ Нови Београд под називом „Фестивал најбољих“.


Догађај на којем ће и Дечија линија - НАДЕЛ СРБИЈА промовисати рад СОС телефона за децу и младе одржао се 9. октобра у Сава Центру а наставио  се данас на Калемегдану на платоу испред галерије „Цвијета Зузорић“, најавио је Медија центар.


Национална дечија линија Србије је од оснивања до данас регистровала преко 342 000 позива деце и младих, као и одраслих забринутих за децу, од момента отварања овог броја 2005. године.


У првих девет месеци ове године регистровано је 109 245 позива са укупно 1201 развијених саветодавних разговора.


Забринутост деце за животну егзистенцију


Теме дечијих позива биле су, као и увек, највише везане за вршњачке односе, породицу, школске проблеме и развојна питања сазревања. У овој години регистровано је више забринутости деце за општу економску ситуацију и егзистенцију, али и већа отвореност за теме које се тичу насиља.


Тема која и даље изазива највећу позорност је вршњачко насиље, тј. агресивност међу вршњацима у школама и то на све ранијем узрасту.


Поруку и упозорење о томе стално шаљемо јавности, како онима који брину о безбедности деце, тако и родитељима и породици као бази за васпитање и развоју вештина комуникације и односа са другима.


Деца све више препознају добробити овог сервиса јер им се отвара могућност да са њима неко анонимно и стручно, без трошкова телефонског позива бесплатно, поразговара и изађе у сусрет њиховим потребама, без опасности да изложе ризику своје достојанство, страхове, сумње и рањивост.


И даље уз помоћ „Телекома“ психолошки савети су доступни и бесплатни свима који позивају са фиксних телефона, телефонских говорница и мобилних телефона ца целе територије Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 11 октобар 2014 10:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015