Кућа Добрих Вести

Login

Европска делегација посетила угрожену Синагогу у Суботици

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sinagogaСУБОТИЦА – Делегација стручњака у области заштите културног наслеђа и финансија из Европа Ностре и Института Европске инвестиционе банке, од 14. до 16. октобра посетила је синагогу у Суботици која је проглашена за један од седам најугроженијих споменика у Европи у 2014. години.

Делегација је учествовала на неколико радних састанака како на локалном тако и на државном нивоу са циљем да подржи рехабилитацију синагоге која се сматра једним од најлепших примера сецесије у централној Европи.

 

Експерти ће помоћи у формулисању техничког и финансијског акционог плана за конзервацију до краја ове године.

 

Синагога у Суботици, саграђена 1902. године, је бисер баштине централне Европе. У свом дизајну, облику и структури представља јединствено ремек дело мађарске сецесије. Синагога има и симболичку и едукативну вредност европског значаја као сведочанство мултикултурализма овог града и доказ о значају некада велике јеврејске заједнице. Упркос рестаурацији која је спровођена последњих деценија, објекат је и даље веома угрожен.

 prva

Током тродевне мисије, делегација коју чине Ричард Дили, стручњак Института Европске инвестиционе банке, Патриција Вале, члан научног савета европске федерације организације за културно наслеђе - Европа Ностра, Грем Бел, архитекта конзерватор и члан савета Европа Ностре,
Александра Перуцето, архитекта конзерватор организације World Monument Fund и Ирина Суботић, архитекта конзерватор огранизације World Monument Fund и Ирина Суботић, историчар уметности и председница Европа Ностра Србија која је и номиновала синагогу у Суботици у оквиру програма „7 најугроженијих“ покушала је да разуме главне изазове у вези текућих радова и конзервације, планове за будућност као и на који начин ће споменик бити коришћен након рестаурације.

druga 

Рестаурација Синагоге корак по корак

 

Главни утисци мисије односе се на финансијске, техничке и управљачке изазове на које се може наићи током рестаурације овако комплексног објекта. Синагога, која је у власништву општине Суботица, је главни приоритет садашње власти. Рестаурација синагоге одвија се корак по корак – две фасаде су обновљене, а у наредне две године планира се обнова још две фасаде. Крајем новембра очекују се резултати студије изводљивости за рестаурацију ентеријера Синагоге. Због конструкцијских проблема и комплексности потребне рестаурације синагога је и даље у лошем стању.

 

“Тек након проучавања унутрашњости и анализе биће могуће да се изведу закључци. Када је у питању овако велики пројекат важно је да укупни трошкови и финансијски планови буду завршени пре него што се настави са реконструкцијом“, истакао је Ричард Дили.

 

“Искуства и изазови у рестаурацији Суботичке синагоге требало би да буду подељене на међународном нивоу како би се створиле могућности да стручњаци, студенти и занатлије науче нешто ново. То би могао да постане центар обуке за рестаурацију архитектури сецесије у региону и могућност за рестаурацију других објекти у Суботици који су изграђени у том духу“, изјавио је Грем Бел.

 treca

 

Изазов челична конструкција

 

“Конзервација таквог објекта је велики изазов, како унутрашњости тако и фасада, али такође и у погледу урбанизма и развоја туризма. Јединствена вредност и највећи изазов овог пројекта је авангардна челична конструкција која због влаге рђа и због тога лоше утиче на гипсане радове. Овај проблем мора бити добро промишљен пре него што се приступи рестаурацији унутрашњости“ , рекла је Патриција Вале.


Европа Ностра (ЕН) је европска федерација организација за културно наслеђе. Ово је паневропска мрежа која окупља: 250 невладиних органитација за културно наслеђе, 150 јавних тела и приватних компанија, као и 1200 индивидуалних чланова. Европа Ностра тежи да сачува европске угрожене споменике, знаменита места и прејзаже; додељујући награде у партнерству са Европском Комисијом, жели да утиче на европске и националне политике везане за баштину. Пласидо Доминго, светски познат оперски певач, председник је Европа Ностре.

 

Европска Инвестициона Банка (ЕИБ) је институција која даје дугорочне зајмове Европске Уније које поседоване од стране њених земаља чланица. Ова Банка омогућава дугорочно финансирање развојних пројеката како би допринела циљевима политике Европске Уније.

 

Институт Европске Инвестиционе Банке (ЕИБ-И) промовише европске иницијативе за заједничка добра. Основана је као део Групе Европске Инвестиционе Банке јануара 2012. са циљем да посредује као катализатор социјалних, културних, образовних и истраживачких активности усмерених ка економском и социјалном развоју у Европи. Детаљније информације о активностима Инстиута ЕИБ могу се пронаћи на његовом веб сајту.

 

Извор: Куће добрих вести


Последњи пут измењено петак, 17 октобар 2014 23:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија