Кућа Добрих Вести

Login

Индија и Србија јачају сарадњу на пољу културе и уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indijaaaaaБЕОГРАД - Министар за културу и информисање у влади Србије Иван Тасовац прихватио је позив да у блиској будућности посети Индију и том приликом потпише Споразум о сарадњи између двеју влада на пољима културе, уметности, омладине, спорта и медија, саопштено је из Амбасаде Индије у Београду.


Министар Тасовац је приликом сусрета са амбасадорком Индије Нариндер Чохан која му је уручила позив господина Шрипада Наика државног министра за културу и туризам у влади Индије, истакао значај развијања сарадње између Србије и Индије на институционалним нивоима кроз динамичан план акције.


У саопштењу из амбасаде се указује да су Индија и Србија историјски повезане као оснивачи Покрета несврстаних земаља и међусобно су се подржавале по питањима од суштинског значаја, а обе државе имају ослонац у својим живописним културним историјама.


Очекује се да поменути Споразум о сарадњи даље унапредити везе у сфери културе између двеју пријатељских земаља, наведено је, поред осталог, у саопштењу.


Из амбасаде подсећају да су до сада организовали разне културне манифестације, укључујући фестивале јоге, наступе индијских културних група, модне ревије, изложбе, итд. Неколико индијских ТВ серија са преводом на српском језику се емитују на овдашњим ТВ станицама.


Амбасада Индије ће, такође, учествовати на 59. Међународном београдском сајму књига 2014, од 26. октобра до 2. новембра.
Амбасада ће приредити наступ осмочланог индијског фјужн бенда „Еаст Индиа Компани“ дана 3. новембра 2014, са почетком у 20.00 часова, у „Дому Омладине“ Београда.

indija2
Историја културе Индије се протеже током више од 4.500 година. Та земља је, са Авганистаном и Пакистаном, била дом старој Цивилизацији реке Инд. У питању је била цивилизација Бронзаног доба између 3.300 и 1300. године пре нове ере (пне). Уз стари Египат и Месопотамију је то била једна једна од три ране цивилизације Старог света и најраспротрањенија међу њима, будући да је обухватала подручје од 1,25 милиона квадратних километара са пет милиона житеља.
Индијски подконтинент, регион историјских трговачких путева и пространих империја, био је током дуго времена препознатљив по трговачком и клутурном богатству. Из таквих крајева потичу четири четири светске религије – хиндуизам, будизам, јаинизам и сикизам. Јудаизам, зороастризам, хришћанство и ислам који су до 1. века нове ере такоће су допринели обликовању различитих култура у региону.

indija3
Темељи предоминантне религије хиндуизма, његова филозофија, митологија, теологија и литература, постављени су током периода Веде, између 1.700 и 500. године пне. Многа од ондашњих веровања и пракси постоје и данас , попут дарме, карме, јоге и мокше. Многи елементи индијских разноликих култура, попут религија, јоге или јела, имали су и имају дубок утицај широм света.
У Индији која се простире на 3,3 милиона квадратних километара, а насељава је преко 1,2 милијарди људи, разликују се језици, религије, плесови, музика, архитектура, храна и обичаји. Но, у модерној, као и у традиционалном формама уметности карактеристично је снажно осећање дизајна, плана или договора о опште прихваћеним стандардима, социјалним нормама, обичајима.


Мисија министарства културе и туризма Индије јесте да очува, унапреди и разграна све форме уметности и културе. Делатности министарства се крећу од стварања свести о култури на локалном нивоу до међународне размене у области културе.
На челу министарства је државни министар Наик. Он се у овом случају самостално брине о ресору и није под надлежношћу министра у влади Уније Индије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 24 октобар 2014 21:55
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија