Кућа Добрих Вести

Login

Ко су добитници награда на Сајму књига?

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sajammmmmБЕОГРАД – На управо завршеном Београдском сајму књига додељене су и награде најбољима. Тако је жири одлучио да награда за најбољег издавача 2014. године припадне Заводу за уџбенике из Београда. 

 

У конкуренцији за ову награду били су издавачи: „Пчелица“, Чачак, „Evro Giunti“ , Београд, „Прометеј“, Нови Сад и „Филип Вишњић“, Београд.


Завод за уџбенике је издавачка кућа која већ деценијама у складу са својим именом, друштвеним задатком и респектабилном традицијом доприноси на најбољи могући начин издавачкој продукцији српског духовног простора. У протеклој издавачкој години Завод за уџбенике је и поред отежаних услова и смањене продукције објавио низ значајних дела који су га кандидовали за најбољег издавача 2014. године. Пре свега, мислимо на капитално дело “Речник појмова ликовних уметности и архитектуре”, које је објављено у су издаваштву Српске академије науке и уметности, а чији је главни уредник академик, Милан Лојаница и у чијој су припреми учествовали Одбор за речник одељења ликовне и музичке уметности САНУ и бројне редакције по областима. “Историја српске филозофије”, енциклопедијског формата, аутора Слободана Жуњића представља допуњено и проширено српско издање ауторове књиге писане у САД-у, а врло актуелна и обимна “Биографија Ден Сјао Пинга”, аутора Денга Жунга, изузетан је прилог проучавању не само Кине као данас једне од светских водећих и нама важних земаља, него и продубљени оглед о културној револуцији, написан на великом броју страна и великог формата. Утиску о награди су допринела дела попут: “Речника имена”, Петра Стевановића; “Историја Равногорског покрета I и II” аутора Косте Николића; “Сто година од почетка првог српског рата”, зборник радова; “Сећања српског официра 1900-1918)” аутора Војислава Шикопарије; дело “Специјална полиција у Београду 1941 – 1944” аутора Бранислава Божовића; “Европа пред први светски рат” аутора Саве Живанова, као и низ едиција од којих свакако треба поменути абрана дела Душана Ковачевића у пет томова.


Сва ова и бројна друга дела које је објавио Завод за уџбенике од прошлог до овогодишњег Сајма књига определила су жири да му, и поред смањеног кванитета, додели на основу квалитета издвачке продукције награду за најбољег издавача.


Награда за издавачки подухват године


Награда за издавачки подухват године припала је заједничком издању Прометеја из Новог Сада и РТС-а за едицију “СРБИЈА 1914 – 1918”.


У образложењу жирија наводи се да „у години великог јубилеја, када се обележава 100-годишњица почетка Првог светског рата, Жири се определио да у мноштву књига које тематизују овај јубилеј награду додели десетотомној едицији која својим документарним, историјским и културним доприносом на свеобухватан начин заокружује овај велики историјски, политички и војни сукоб, истичући у први план српски доживљај рата, страдања српског народа, али и огроман допринос победи савезника. Обимом и квалитетом ова едиција представља најкомплетнији допринос сагледавању овог епохалног историјског догађаја . Њен културолошки допринос је такође значајан јер на пластичан и читаоцима пријемчив начин широј културној публици приближава ову велику историјску епопеју“.


У ужем кругу издавачког подухвата године ушли су још и издања “Српска црква у великом рату”, издавач Филип Вишњић, “Историја уметности у Србији”, издавач Орион, “Десет векова српске књижевности” (пето коло) ИЦ Матица Српска, Нови Сад, “Србија 1914 – 1918”, издавачи Прометеј и РТС и “Речник појмова ликовних уметности и архитектуре”, САНУ и Завод за уџбенике.

 

Најбоља Дечја књига

 

Награда за најбољу Дечју књигу у 2014. години, припала је едицији “Деца читају српску историју” у издању Пчелице из Чачка. „Едицију од осам књига, под називом “Деца читају српску историју”, аутора Слободана Станишића стимулише присуство српске историје и културе у издаваштву за децу и утврђује стандарде ликовног и графичког обликовања те тематике“, образложио је жири.
У ужи избор за „Дечију књигу године“ ушли су: “Српске јуначке песме”, Креативни центар, “Изабрана дјела Бранка Ћопића за дјецу и омладину у пет књига”, Задужбина Петар Кочић Бања Лука, Зборник “Млади Светом Сави”, Друштво Свети Сава, Београд и “Најлепше приче са села”, Панонија Рума


Специјално признање у 2014. години


Специјално признање у 2014. години додељено је петом колу едиције “Десет векова српске књижевности”, у издању Издавачког центра Матица српска из Новог Сада. Ова јединствена едиција покренута 2010. године без сумње је најдалекосежнији пројекат у садашњој српској издавачкој делатности. Њена намера је да од Светог Саве до нашег доба, у распону од десет векова, из сваког периода, са свих облика нашег језика, из свих предела где је настајала српска усмена и писана књижевна реч, по савременим правописним нормама, одабере и објави главне писце и књиге које показују како је растао цивилизацијски стуб висок један миленијум. На тај начин, ова едиција ће утврдити српски књижевни канон не само за садашњост него и за будуће векове.


Најлепша књига

 

Жири за најлепшу књигу и награду „Богдан Кршић“ донео је одлуку да се најлепшу књигу прогласи Монографија „Универзитет уметности у Београду“.

 

Монографија „Универзитета уметности у Београду“ издата је поводом значајних јубилеја од оснивања Универзитета и четири факултета у његовом саставу. Разноврсни и обимни историјски и документациони материјал требало је адекватно приредити и визуелно представити у једној књизи.

 

Графички дизајнер Илија Кнежевић реализовао је тај задатак на највишем нивоу ускладивши све ликовно-графичке елементе опреме једног таквог амбициозног издања. Квалитетна штампа допринела је укупном добром утиску а цео концепт представљања ове важне образовне уметничке институције тако је добио врхунски резултат вредан великог труда приређивача а културна јавност Монографију која је објединила и визуелно хармонично представила креативност читавих генерација студената уметности и њихових професора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 04 новембар 2014 22:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија