Кућа Добрих Вести

Login

Ироко награда 2014. директорки Музеја афричке уметности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

inokooooБЕОГРАД - Нарциса Кнежевић Шијан, в.д. директора Музеја афричке уметности, добила је престижну Ироко награду за животно достигнуће, на свечаности у Будимпешти.

 

Ироко награда је као међународно признање утемељена 2010, а додељује се стручњацима из области музике, сликарства, медицине, као и из области комуникације и медија, који на најбољи могући начин промовишу афрички континент. Међу овогодишњим добитницима се налазе стручњаци из Словеније, Аустрије, Мађарске и Србије који су значајно допринели да јавност у региону стекне стварну слику о свакодневном животу и питањима која се тичу афричких земаља.

 

Такође, ова награда додељује се и организацијама које су у текућој години дале највећи допринос развоју културних и економских односа између Африке и земаља централне и источне Европе.

 

Ироко је у традицији народа Јоруба из Западне Африке симбол величине. То је једна од изразито карактеристичних и можда најзаступљенијих врста дрвета на другом по величини континенту на свету. Поред тога што је материјал од кога се праве различите кућне потребштине, ироко обезбеђује хладовину и заштиту за оне којима су потребни.


У центру многих села постоји огромно Јоруба дрво, око кога се, кроз различите социјалне активности, као што су продаја, односно, куповина хране и бижутерије, окупљају становници. Као симбол великих и значајних акција, интернационална Ироко награда може постати подстицај за успешну интерграцију афричких народа.Историчарка уметности Нарциса Кнежевић Шијан је највећи део радног века провела у МАУ као кустос и директор од 2001. године. Као признати музеолог организовала је, била аутор или коаутор, више од 100 образовних, повремених или гостујућих изложби из афричких земаља, или на тему Африке, те писала студијске чланке за каталоге.

 

Директорка Кнежевић Шијан је организовала и посебна догађања, као и веома успешан, сада већ традиционалан мултимедијални програм МАУ под називом АФРО ФЕСТИВАЛ. Оснивач је и Афричког базара на коме сваког јуна бивају представљени традиционалне уметнине и занатски радови из различитих делова континента, попут грнчарије, музичких инструмената и текстила, да се чују серије предавања на тему културе и уметности Африке.

 

То што су специфичке афричке теме и активности МАУ често присутни у медијима у Србији и региону, велика је заслуга директорке Кнежевић Шијан.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 24 новембар 2014 21:43
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија