Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан волонтера

Оцените овај чланак
(3 гласова)

volonteriiiiiiБЕОГРАД – Међународни дан волонтера обележен је данас низом активности у Србији.


У више од 100 земаља света овај дан се прославља као дан „добрих људи“. Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.


Од тада се сваке године 5. децембра обележава Међународни дан добровољног рада за економски и друштвени напредак (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; nem. Internationale Tag des Ehrenamtes), односно Mеђународни дан волонтера.

 

Дан добрих људи 


Циљ обележавања тог дана је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном, националном и међународном нивоу.


На Међународни дан волонтера не славимо само волонтеризам у свим његовим аспектима – него и посебну почаст учествовања људи у стварању разлика на локалном, националном и глобалном нивоу.


Међународни дан волотера 2014. наглашава допринос волонтера у прелазу људи из народних маса у људе који учествују у процесима доношења одлука. У коначници ствара простор за учествовање који доводи до: снажнијег управљања, социјалне кохезије, мира и одрживог развоја.


Министарство омладине и спорта и Делегација ЕУ у Републици Србији у Дому омладине Београда организовали су данас свечаности поводом обележавања Међународног дана волонтера у Србији и завршнице пете године реализације програма "Млади су закон". 


За подстицање активизма, волонтеризма и хуманости међу младима, Министарство омладине и спорта и Делегација ЕУ у Србији доделиће и посебне награде.


Приказан је занимљив пратећи програм састављен од активности које су млади сами реализовали током овог програма, а које приказују неке од основних проблема који муче младе, али и које говоре о преузимању одговорности и важности активизма и хуманости младих у Србији.


Захваљујући финансијској подршци Министарства омладине и спорта од преко 15 милиона динара и стручној подршци од стране Ресурс центара у 25 округа Србије, волонтерске групе младих широм Србије током ове године, кроз 257 финансираних омладинских волонтерских пројеката уређивало је просторе за младе у својим локалним заједницама, реализовало акције у циљу подстицања хуманости и солидарности, разумевања и толеранције, безбедности, међугенерацијске сарадње, давало свој несебичан допринос уређењу и развоју заједнице и заштити животне средине, подстицању предузетничког духа код младих....


Поред омладинских волонтерских пројеката, ове године кроз програм "Млади су закон" у подручјима настрадалим од поплава реализовано је 11 кампова и 19 радних акција на којима је учествовало преко 700 волонтера, поред домаћих волонтера учествовали су и волонтери из целог света.


Све информације о одабраним омладинским волонтерским пројектима по окрузима, реализованим омладинским волонтерским камповима и радним акцијама, можете погледати ОВДЕ.

 

Програм "Млади су закон" је националног карактера, и до сада, за пет година његове реализације, финансирано је 930 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и технички подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 64 милиона динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 06 децембар 2014 11:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија