Кућа Добрих Вести

Login

На путу до републике снова – Мали фестивал Бруна Шулца

Оцените овај чланак
(1 Глас)

brunoooooБЕОГРАД - Бруно Шулц (1882-1942) је уметник чија популарност не јењава годинама. Може се чак рећи да из године у године „шулцоманија“ узима маха и расте број манифестација и фестивала инспирисаних Шулцовим стваралаштвом чији, је циљ да се лик Бруна Шулца представи што широј публици.

 

Са истом намером је осмишљен и београдски Мали фестивал Бруна Шулца – На путу до Републике Снова. Жеља нам је да подсетимо публику на овог сјајног писца, сликара и графичара. Бруно Шулц је био мајстор пољског језика чврсто укорењен у јеврејској културној традицији својих предака. Живео је и стварао у родном градићу Дрохобич (тад пољску варошицу која је касније ушла у састав Украјине), где га је 1942. године убио официр немачког Гестапоа.

 

Шулц је нерадо напуштао Дрохобич јер је највише волео да се препушта посматрању града и његових становника, који су касније и постали јунаци његових приповедака. Његов књижевни опус није велики – иза њега су остале само две збирке приповедака (Санаторијум код пешчаног сата и Продавнице циметове боје) и пар текстова и књижевних критика, ипак његов непоновљив стил непрестано фасцинира читаоце у разним деловима света.

 

Фасцинира и инспирише такође и преводиоце – његови вишедимензионални текстови су написани типичним за Шулца језиком, богатим у анахронизме, регионализме и метафоре, а ипак веома пластичним и изразитим, те прихватити се њиховог превођења прави је изазов.

 

Очекивања оргаизатора су да ће Мали фестивал Бруна Шулца започети традицију редовног трагања за путем до Републике Снова у којој заповеда нико други, већ сам Маестро Бруно Шулц.

 

Програм

 

11. децембра  у 19 часова

 

Дом омладине Београда, ул. Македонска 22, сала Американа

Пројекција филмова:

Улица Крокодила, ред. Браћа Квај

Овај анимирани филм урадили су британски редитељи, браћа Степен и Тимоти Квајови. Инспирисана приповеткама Бруна Шулца "Улица Крокодила" одвија се у провинцијском музеју, где је један од експоната тајанствена дрвена машина. Захваљујући њој стражар посматра „Улицу Крокодила". Браћа Квај, слично Шулцу, фасцинирани су креирањем нове стварности у којој доминира не садржај већ форма.

Санаторијум код пешчаног сата, ред. Војћех Хас, 1973

Овај култни филм је упркос забрани тадашњег режима тајно послат на фестивал у Кану где је изазвао огромно интересовање те добио и награду жирија. Због тога је „ексцесни“ редитељ Хас чекао осам година на нови филм. Заснован на више прозних дела Бруна Шулца филм представља песничко размишљање о пролазности и смислу живота и данас представља једно од најпознатијих дела пољске кинематографије али и класично дело надреализма.

 

12. децембра 2014. у 18.30. часова

 

Народна библиотека Србије, ул. Скерлићева 1.

Свечано отварање изложбе Бруно Шулц – Марјуш Кубјелас – Ин Транситу

Циклус фотографија Маријуша Кубјеласа резултат је уметничког експеримента, инспирисаног књижевном и целокупном уметничком творбом пољско-јеврејског уметника из Дрохобича. Свој пројекат, започет 2004. године, уметник наставља 2009. са групом модела-глумаца, постављајући и овековечавајући на фотографском филму сцене са граница перформанса и пантомиме, који подсећају на заустављене кадрове из немог филма. Овај трансмедијални пројекат, у чији састав такође улазе фрагменти Шулцове прозе и метафорички називи дела, служи покретању међународног и надгенерацијског дискурса о заједничкој прошлости и будућности мултикултурног и вишерелигијског културног наслеђа средње и источне Европе.

Време трајања изложбе: 12 – 31.12.2013.

 

13. децембра 2014., у 13 часова

 

Народна библиотека Србије, ул. Скерлићева 1.

Књижевна трибина – Инспирације, адорације, егзалтације и фрустрације – Шулц као инспирација и изазов.

Учесници трибине: Тамара Крстић – књижевни критичар, модератор, Мирко Демић – писац, Марјуш Кубиелас, Бранислава Стојановић – полониста, шулцолог, Лидија Глуховска - кустос изложбе Бруно Шулц – Марјуш Кубјелас – Ин Транситу, Лидија Глуховска, Марјуш Кубјелас – аутор изложбе

 

13. децембра 2014., у 14 часова

 

Дом омладине Београда, ул. Македонска 22, трибинска сала

Савремене тенденције у фотографији и кустошким праксама - радионице за студенте историје уметности и фотографије воде Марјуш Кубјелас и Лидија Глуховска.

Програм у оквиру Фестивала фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР

 

Улаз на све програме је бесплатан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 09 децембар 2014 21:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија