Кућа Добрих Вести

Login

Изложба Ане Церовић у Галерији Коларчеве Задужбине

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bubeБЕОГРАД – У Галерији Задужбине Илије Коларца отворена је самостална изложба Ане Церовић под називом "Радост".


Уметница је изложила објекте и слике који представљају тело и менталне слике, а рађени су необицном техником - од налепница и штраса. Изложба ће трајати до 21.фебруара 2015.


Ану Церовић је феномен извлачења високог сјаја из уљане слике привлачио од почетка студија сликарства, као могућност задржавања светлости у слици и њене трајне радијантности, вечитог исијавања. 

 izlozba

Последњих неколико њених самосталних изложби било је везано за радове који су били просторни , тродимензионални и грађени од ready made предмета, атрактивних по својој бизарности, али је њихова функција била разозначена и преведена у инструмент пластичких исказа којем је Ана Церовић суверено овладала кроз свој сликарски опус. Поигравање кичом као легитимним делом свакодневног живота, преименованим и преобликованим, а затим аплицираним и имплантираним - прво на сликарску подлогу, а затим слободно компонованим у нове, хибридне артефакте, резултирало је објектима, материјализованим орнаментима.


Понављање истородних фигуралних представа, синтетичких, силиконских налепница, иконографије која припада свету дечјих игара (од бајковитих и стрип-личности до најдекоративнијих кич-елемената) чини објекте Ане Церовић модуларним композицијама које постају и обликом и бојом веома живи и динамични ентитети, навела је историчарка уметности Бојана Бурић у тексту у каталогу "Радост/Сјај у оку".


“Игра којом се комбинацијама слажу готови елементи дечјих налепница, континуитет је испитивања феномена провидности, суперпонирањем површина различитих патерна, густина графичког растера, сјајношћу постигнутом транспарентним превлакама/лаковима, синтетичким материјалима, њиховим зрачећим обојењем! Иако се на први поглед ова игра која изазива и стваралачку радост аутора и пријатност посматрача може свести на рецепцију уживања у постигнућу декоративног или високо естетизованог дела, иза ње се крије озбилјна истраживачка, стваралачка проблематика Ане Церовић”, навела је Бојана Бурић.


Ана Церовић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1998,а магистрирала 2003. на истом факултету у класи проф. Анђелке Бојовић. Похађела је Школу за историји и теорију уметности Центра за савремену уметност Београд 2000–2001. Боравила је на Факултету ликовних уметности у Атини на програму специјализације из уметности 2002-2004. Предаје сликарство на Факултету за уметност и дизајн Мегатренд Универзитета од 2006.године.Добитник је више награда за уметнички рад.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 фебруар 2015 12:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија