Кућа Добрих Вести

Login

Међународни Дан дечје књиге

Оцените овај чланак
(2 гласова)

knjigaaaaaaБЕОГРАД - Међународни дан дечје књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена.


Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, познат је као ”краљ бајки”. Сва деца света знају за његове приче: ”Ружно паче”, ”Снежна краљица”, ”Принцеза на зрну грашка”, "Девојчица са шибицама”…


Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.


Међународни одбор за дечију књигу The International Board on Books for Young People (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца подстакла на читање.

 

 

Међународни одбор за дечију књигу је међународна непрофитна организација институција и појединаца из целог света који спајају децу и књиге. Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је:


•промоција међународног разумевања кроз дечије књиге,
•пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда,
•објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју,
•подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности.


IBBY има више од 70 земаља чланица, а сваке друге године додељује награду ”Ханс Кристијан Андерсен” за посебан допринос промоцији дечије књиге на подручју писања и илустрације. Ова награда се често назива ”Мали Нобел”.


Постоји и Српска секција. IBBY-ја и њени циљеви су популарисање читања, подстицање стваралаштва за младе, проучавања и издавања књижевности за децу, обележавање значајних јубилеја и Међународног дана књиге за децу у Србији.


Сваке године једана од чланица IBBY-ја је спонзор и одређује тему и постер за обележавање Дана.


Друштво школских библиотекара Србије препоручује библиотекарима и наставницима (српског језика, старних језика, историје, ликовне културе…) да Међународни дан дечије књиге обележе у школској и општинској библиотеци током априла кроз различите активности.

 

Извор: Кућа добрих вести/Skolskibibliotekari.org.rs


Последњи пут измењено четвртак, 02 април 2015 22:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија