Кућа Добрих Вести

Login

Србија у знаку музеја

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nocccccБЕОГРАД - Многобројни градови Србије придружиће се 16. маја својим програмима дванаестој традиционалној културној манифестацији Ноћ музеја.

 

Представници установа културе Шапца, Лесковца, Косовске Митровице, Обреновца Неготина и Ивањице најавили су, на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта у Београду, програме који ће на најбољи начин представити њихове националне средине.

 

Музеји широм Србије биће отворени за посетиоце до касно у ноћ а организатори су истакли да ће под слоганом „Отвори очи у ноћи“  бити организовани разноврсни програми као и посебни програми радионице за децу. То је разлог, како је најављено, што ће овогодишнја манифестација, која се истовремено одвија у поменутим  градовима,  почети један сат раније него претходних година, у 17 часова, а завршити у један  сат после поноћи.

 

Најмлађи кустос у Србији Никола Миловић представио је програм музејске ноћи у Лесковцу који ће протећи у знаку младих житеља овог града. Он је најавио поставку „Кућа у рату“ о животу типичне српске породице за време светских ратова.

 

Историјски архив Лесковца представиће први пут збирку фотографија и докумената о дечјим  домовима.

 

Народни музеј Шабац приредиће изложбу одежди, посуђа, православних реликвија, а град ће бити претворен у времеплов  и посетиоце вратити у атмосферу претходних деценија и векова.

 

Обреновац ће овог пролећа представити  благо своје библиотеке Влада Аксентијевић,  сачувано после прошлогодишнјих поплава, и дочарати културни живот града седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

 

Ивањица која се прошле године први пут прикључила манефестацији и овог ће пролећа бити претворана у велики музеј и богатим програмом представити начин живота у овом граду.

 

Према речима предстванице Ивањице, овај град нема свој музеј али је све, па и овогодишња манифестација, усмерено прикупљању вредних предмета и оснивању овакве културне институције.

 

У Неготину ће бити отворена ликовна изложба Душана Стефановића а модном ревијом ће бити дочарана раскош и богатство традиционалних ношњи овог краја спојених са високом модом, али са посебним нагласком на ношњу и обичаје Влаха.  

 

Посебности ове манифестације прикључиће се и Косовска Митровица а програме ће удруженим снагама организовати Градски музеј, Факултет техничких наука , Културни центар Звечан, Филозофски факултет и Факултет уметности. Све то са циљем, како су истакли, да се културом супротставе сукобима и ратовима.

 

Београд ће у Ноћи музеја отворити врата на 72 локације, а богати програм престонице биће представљен на посебној конференцији за медије.

 

Спонзор Ноћи музеја у Србији је канал Вајасат Хистори (Viasat History) већ шест година. Овај канал припада шведској компанији Модерн тајмс груп (Modern Times Group) чији су канали доступни у 140 земаља света.  МТГ је међународна компанија која се бави индустријом културних и забавних садржаја.

 

Пријатељ 12. Ноћи музеја је Мобилна телефонија Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 април 2015 22:04
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија