Кућа Добрих Вести

Login

Спортисти Србије освојили 581 медаљу у 2014.

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

1SSSPUBLIKACIJE1БЕОГРАД - Српски спортисти освoјили су у 2014. 581 медаљу (175 – 168 – 238) на Шампионатима света (97),  Првенствима Европе (64) и Балканским првенствима (229) У Светској лиги  освојена је једна медаља, а  осталим такмичењима ( светски купови, купови шампиона...) -190. Учесници Специјалне олимпијаде донели су  19, слепи и слабовиди спортисти две, а глуви и наглуви спртисти једну медаљу – истакнуто је у општем прегледу у уводу књиге „Резултати спортиста Србије – годишњи преглед 2014“ која је представљена на конференцији за медије  у хотелу Унион, а који је урадио Завод за спорт и медицину спорта Србије у сарадњи са Министарством омладине и спорта Србије, ОКС и Спортским савезом Србије.


Од 97 светских медаља у 18 спортских грана, 24 су златне, 28 је сребрних и 45 бронзаних.  У олимпијским спортовима кајак кану је најтрофејнији са 19 медаља (5 – 6 – 8) док је у неолимпијским најуспешнији био кик бокс са са 30 медаља (6 - 11 - 13). Двоцифрен учинак у свету имало је и куглање са 13 медаља (3 – 3 - 7).
Са Првенства Европе српски спортисти су у 25 спортова донели 64 медаље (20 – 21 – 23). Најуспешнији олимпијски спорт је теквондо са 10 медаља (4 – 4 - 2). Карате  са шест (1 – 2 - 3) и савате са шест медаља (0 – 3 - 3)  су најтрофејнији неолимпијски спортови.
На Балканијадама освојено је у 14 спортских грана 229 трофеја (68 – 75 – 86). Најберићетнија олимпијска грана је  џудо са 42 трофеја (10 – 11 - 21) док је карате неприкосновен у неолимпијским спортовима са 41 одличјем (7 – 14 - 20).
Студенти спортисти освојили су седам медаља, четири сребрне и три бронзане, од тога на Шампионатима света четири (0 – 2 - 2).
У 2013. која је била и најтрофејније у последњој деценији, освојено је 729 медаља (СП 164, ЕШ 127, БШ 438), у 2012  593, а у 2011. 520 одличја.
Уз ову публикацију представљене су још две, „Преглед категорисаних спортиста  за 2015. на основу резултата у 2014“ као и „Календар међународних спортских догађаја у 2015“.
1SSSPUBLIKACIJEALSOSTAR- Ове три књиге су резултат изузетне сарадње Министарства омладине и спорта Србије, Олимпијског комитета Србије, Завода за спорт и медицину спорта Србије, и Спортског сваза Србије – истакао је у уводној речи Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије.-  Тиме наставаљамо традицију објављивања оваквих публикација која представљају и драгоцени допринос српском спортском издаваштву.
Директор Завода за спорт и медицину спорта Србије  Горан Бојовић је најавио одржавање прве Међународне конференције спортске медицине  од 21. до 23. маја  чији ће домаћин бити Београд, о организатори Завод за спорт и медицину спорта Србије и клиника Аспетар из Катара.
- Доктор Небојша Поповић, шеф ортопедије у Аспетару, је овај скуп назвао „највећим догађајем у историји спортске медицине“ и ми ћемо се са своје стране потрудити да присуствују представници свих српских гранских спортских савеза – нагласио је Бојовић.
Др Дане Корица саветник председника Шоштара,  указао је на значај ових овог издавачког подухвата:
- Ово је историја, прикупивши податке о резултатима спортиста, ОКС за олимпијске, а Спортски савез Србије за неолимпијске спортове,  направљена  је категоризација и на тај начин сачувани су од заборава успеси и имена освајача медаља. Оно што није записано, често се заборави...
Предраг Перуничић, државни секретар за спорт, говорећи о  обавезама локалне самоуправе указао је на чињеницу да се често заборавља да се не финансирају савези и спортови већ – програми:
- Због тога је веома важно да сваки град има спортски савез и да њему клубови и организација дају програме које ће, потом, финансирати локална управа. Без тога нема доброг система и  зато апелујемо на све средине да оснују спортске савезе.
Владимир Батез, генерални секретар Спортског савеза Србије, је  позвао  све организације да  пријаве кандидате за „Мајску награду“ највеће друштвено спортско признање у Србији која ће се доделити 23. маја. Рок за кандидатуру је до краја априла. Манифестација „Шта тренираш“ одржаће се у сарадњи са Заводом за спорт и медицину спорта  28. априла у Прибоју и 29. априла у Пријепољу. Најавио је и јавну расправу  и „округле столове“ о нацрту новог Закона о спорту и то 23. априла у Косовској Митровици, 24. априла у Новом Пазару, 29. априла у Сомбору, 30. априла у Бору, 4. маја у Крагујевцу, 7. маја  на Златару, 11. маја у Новом Саду, 18. маја у Суботици и 20. маја у Београду.
Велизар Ђерић, потпредседник Спортског савеза Србије, истакао је да су и новинари  дали огроман допринос у афирмацији успеха српског спорта  и захвалио им се на досадашњој сарадњи.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 21 април 2015 15:24
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија