Кућа Добрих Вести

Login

Иновације на делу за Дан Европе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

evropadejddddБЕОГРАД – На традиционалном пријему поводом Дана Европе у Скупштини града Београда, тим Фонда за иновациону делатност је заједно са 7 финансираних компанија, уз велику подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, највишем државном врху Србије представио је постигнуте резултате у оквиру Пројекта подршке иновацијама у Србији.


Пројекат подршке иновацијама у Србији, у вредности од 8.4 милиона евра, финансира се из средстава претприступних фондова Европске уније (ИПА за 2011. годину) и спроводи у сарадњи са Светском банком.


Присутне званице имале су прилику да се упознају са успешним тимовима образованих људи који развијају иновације у различитим областима науке и технологије (информационо-комуникационе технологије, пољопривреда и прехрамбена индустрија, роботика и електроника, биомедицинско инжењерство, енергетска ефикасност) кроз пројекте подржане од стране Програма Фонда за иновациону делатност. Представници компанија Coprix Media, Ekofungi, Morena Inžinjering, Eipix Entertainment, Desing, mBrainTrain и Strawberry Energy демонстрирали су своје иновативне производе и услуге и показали значајан иновациони потенцијал који Србија поседује. На овај начин Фонд је још једном потврдио да треба улагати у иновације као кључ за развој конкурентне српске привреде, способне да се успешно такмичи на светском тржишту.


„Подршка Европске уније иновационом сектору у Србији, кроз Пројекат подршке иновацијама, показује видљиве резултате.”, рекао је Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији. Он је додао: “Велико ми је задовољство да данас на Дан Европе можемо закључити да Србија има високи иновациони потенцијал, јер су иновације важне за економски напредак Србије. Показали смо да Србија има предузећа која су по конкурентности и иновативности на истом нивоу као предузећа у земљама ЕУ.“
„Фонд за иновациону делатност се доказао као главна институционална подршка иновацијама и иновативним компанијама у Србији. Финансијска подршка Европске уније и експертска подршка Светске банке су од суштинског значаја у остваривању мисије Фонда за иновациону делатност.”, рекао је Марко Атанасовски, в.д. директора Фонда за иновациону делатност.


Једна од финансираних компанија у оквиру Програма суфинансирања иновација Фонда за иновациону делатност, Морена инжењеринг из Ниша, представила је свој паметни робот „Cassius“. Директор компаније, Никола Петровић, овом приликом поделио је своја искуства на Пројекту „Cassius – робот за тениске терене“: „Назван по најпознатијем боксеру Клеју, „Cassius“ је омогућио Морени да постане једино предузеће на Балкану које је примљено у највећу европску асоцијацију произвођача робота еуРоботицс и да кроз тела те асоцијације утиче на политику ЕУ у области роботике. Такође, добили смо прилику да за америчке и немачке инвеститоре пројектујемо и имплементирамо наменске роботе, као и позиве да учествујемо у међународним конзорцијумима који конкуришу за Хоризонт 2020 пројекте.“


У циљу приближавања Европе грађанима, Дан Европе обележава се сваке године као дан сећања на Шуманову декларацију, којом је пре 57 година почео процес европских интеграција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 мај 2015 21:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија