Кућа Добрих Вести

Login

Светска премијера пројекта ВикЛека

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ozoneБЕОГРАД – У петак 10. јула у 20 часова у простору O3one Art Space, у Узун Мирковој, светска премијера уметничког пројекта Вика Годара и Александра Младеновића Леке, под једноставним називом ВикЛека.


ВикЛека је екслузивни уметнички „бокс”, креативни дијалог набијен емоцијом и енергијом панка.


Пројекат је резултат сарадње Вика Годара, лондонског композитора, певача, песника, пионирабританског панка, и Александра Младеновића Леке, београдског али међународно признатог,визуелног уметника и професора Факултета ликовних уметности у Београду.


„У основи пројекта је чврста, црна кутија и то како она служи за складиштење ограничене серије ручноизведених графика. Свака кутија садржи јединствени ВикЛека сет, који се састоји из два дела: са једнестране - ту су факсимили Вик Годарових оригиналних песама, и са друге – графике, одштампане сликовнепредставе као одговор на сваку појединачну песму. Вик и Лека су изабрали песме у складу сањиховим потенцијалом да генеришу визуелни одговор. Резултат је избор који повезује скоро четрдесет година Викове музичке каријере“, каже историчарка уметности Кејт Гранжуан (Kate Grandjouan).


Петар Пеца Поповић, писац и рок критичар, истиче да „у својој заокружености, дијалог ВикЛека, представљавелики аудио-поетско-графички крик за пунк хармонијом која недостаје неупућенима и надменима, али – истовремено - и искорак од утабаних путева у музику и визуелне медије за посвећене и вернике без цркве“.


Мултимедијални сет, осим графика, садржи Годарово пратеће ЦД издање (Gnu Records), компилацију са 12 песама које су надахнуле пројекат.


Два уметника су већ сарађивала на ЦД идањима групе Vic Godard & Subway Sect Live and Rare Vol.1 i Vol. 2 (Gnu Records, London, 2011, 2012) за које је А.М. Лека урадио решења омота, и на Младеновићевом докторском пројекту „Рани панк и хибридна графика“, 2012.


Изложба је отворена од 10. до 18. јула 2015.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 јул 2015 20:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија