Кућа Добрих Вести

Login

Концерт класичне индијске инструменталне музике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

INDIAaaaБЕОГРАД - Ансамбл класичне индијске инструменталне музике а “Лаја, Тал, Самвад” ће поводом обележавања 69. Дана независности те државе приредити три концерта наредне недеље у Србији.


Петочлани музички ансамбл “Лаја, Тал, Самвад”, предвођен Пандитом Саданандом Наимпалијем ће одржати концерте у Коларчевој задужбини у Београду 1. септембра, те у Културним центрима у Новом Саду и Зрењанину, 2. и 3. септембра. Сви концерти ће почети у 20 часова.


“Лаја, Тал, Самвад” је перкусионистички ансамбл који истражује различите аспекте и сложености Лаје (брзина, темпо) и Тала (ритмичко понављање) у традиционалној хиндустанској и карнатској музици, музичким правцима са севера и југа Индије. Све нумере ће бити представљене у различитим традиционалним ритмовима, из оба музичка правца.


Инструменти и извођачи су: табла и пакваџ, Пандит Садананд Наимпали; гатам и Мридангам, Шанкар Лакшман; табла, Џајеш Реге; Долки, Анил Каирнар И дол, Виџеј Јадав.


Током наступа, сваки перкусиониста ће изводити соло тачке на својим инструментима, прво у ритмичком обрасцу Чатусра-џати, а потом и у другим, као и уз рецитовање.


Уметници ће наступити и у дуетима, а затим наизменично уз брзу измену перкусиониста, да би у завршници здружено свирали на свим инструментима, кулминирајући у крешенду!


Гостовање ансамбла су организовали Амбасада Индије у Србији и Индијски савет за културну сарадњу ( ИЦЦР ) из Њу Делхија.


Улаз на концерте је слободан, а из Амбасаде Индије су позвали сви заинтересоване да присуствују овом јединственом догађају.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 август 2015 22:18
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија