Кућа Добрих Вести

Login

Мексички филм победник седмог Силафеста

Оцените овај чланак
(6 гласова)

silafestВЕЛИКО ГРАДИШТЕ - Мексички филм „Plantae“ редитеља Рафаела Алтамире добитник је награде Гранд При за најбоље филмско остварење на Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма „Силафест 2015.“ у Великом Градишту.


Осмоминутни еколошки филм усресређује се на катаклизмичну прогнозу будућности планете после прекомерног исцрпљивања природних ресурса и неконтролисаног загађења. Филм шаље снажну поруку кроз жртву последњег преживелог човека на планети који даје свој за живот биљке као симбола новог рађања.

 


Награду „Златни талас“ за најбољи туристички филм добило је остварење Кенета Михелса, „Could only happen in Ghent“. Одступајући од стереотипа у начину промоције дестинације, режисер је привукао пажњу јавности кроз четири шаљиве приче које се дешавају у овом белгијском граду. У категорији најбољег српског туристичког филма проглашен је филм „Панчево то је кад се вратиш“ режисера Владимира Кајловица за шта је добио награду „Златни пинцум“.

meksioko

 

У категорији еколошког филма главну награду је понело дело „Escape to Papua New Guinea“ чешког режисера Либора Спацека, у коме је, на себи својствен начин, приказао природу и обичаје ове далеке дестинације. Најбољи српски филм у овој категорији дело је београдског аутора Илије Димитријевића за филм „Welcome out of the machine“ у коме приказује супротности које са собом носе град и природа.


Специјално признање студената Високе туристичке школе (ВТШ) добило је остварење Данијела Вејсбродта, „Die Voelkerverstaendigung die klappt ganz gut“ у коме немачки аутор представља подунавске земље пратећи двомесечну веслачку регату од Немачке до Црног мора.


На овогодишњем фестивалу, који је одржан од 30.08. до 05.09., приказано је 55 филмова које је жири одабрао од 188 пристиглих из преко 30 земаља. Председник овогодишњег жирија био је Збигњев Жмуцки, филмски продуцент и добитник награде Оскар за луткарско анимирани филм „Петар и Вук“. Поред овог, и бројни други филмови које је продуцирао освојили су многе Пољске и међународне награде. Жмуцки је оснивач филмске продукцијске компаније Се-ма-фор која је некада била у државном власништву, која и данас ради, али са промењеном власничком структуром. Оснивач је и Се-ма-форове филмске Фондације и Филмског фестивала у Лођу.


Силафест је члан Међународног комитета фестивала туристичких филмова (CIFFT) који се налази под патронатом Светске туристичке организације (UNWTO), једне од специјализованих агенција Уједињених нација. CIFFT окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету, попут оних у Њујорку, Лос Анђелесу, Варшави, Берлину, Кану и другим градовима широм света. Овај Комитет је уврстио Силафест међу 12 најпрестижнијих фестивала ове категорије филмова на нашој планети.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 септембар 2015 16:52
Владимир Павковић

Рођен 1974. године у Београду. После основних академских студија из области

туризма на Факултету организационих наука Универзитета у Београду завршава

мастер и специјалистичке академске студије из области маркетинга и односа с

јавношћу. Тренутно је студент докторских студија на истом факултету. Запослен је

на Високој туристичкој школи где држи наставу из неколико предмета на основним

и специјалистичким студијама. У овој установи је и део тима Центра за односе с

јавношћу и међународну сарадњу. Аутор је више научних радова и новинарских

текстова. Посебна област интересовања су му односи с јавношћу, медијске

комуникације, медији, новинарство и туризам.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија