Кућа Добрих Вести

Login

Mеђународни дан старих

Оцените овај чланак
(3 гласова)

danstarihhhhhМеђународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна Скупштина Уједињених народа 14. децембра 1990, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.


Стручњаци УН предвиђају да ће до 2050. године први пут у историји човечанства број старих у свету премашити број младих.
Србија са 17 одсто старих спада у једну од пет најстаријих популација у Европи. Али, шта значи бити стар? Да ли у Србији влада ејџизам према старим генерацијама? Да ли се стари у нашем друштву осећају дискриминисано и усамљено?


Светска здравствена организација у "Бразилској декларацији" питање здравог старења поставља у контекст одрживог развоја. Здраве старије особе важан су ресурс својим породицама, заједници и економији.


Став Генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-муна је да се сви трудимо за друштво свих генерација и спровођење међународне обавезе начела Уједињених народа о заштити старијих, која су настала због потребе друштва које би наглашавало друштвено суделовање, самоиспуњење, независност, заштиту и достојанство за све чланове друштва.


Мадридски акцијски међународни план о старењу је донет да би се одговорило изазовима популацијског старења у 21. веку, и промовисању развоја друштва за све генерације. Овогодишњи мото Светског дана здравља је посвећен старењу и здрављу и гласи -“Здравље додаје живот годинама”.


Градски завод за јавно здравље је 2008. године отварањем Канцеларије за старије особе и социјално угрожене групе препознао неопходност оријентације ка унапређењу здравствене заштите старих, обзиром да број старих особа у укупном броју становника Београда показује стални тренд раста.


Тежак социјални положај


Међу старијим особама распрострањено је сиромаштво и социјална искљученост, а услови становања и структура потрошње лошији су у поређењу са осталом популацијом.


И док животни век и квалитет живота старијх расте у свим развијеним земљама, у Србији свака десета стара особа живи испод границе, више од 11.000 особа старијих од 65 година прима социјалну помоћ, а готово пола милиона старих особа има минималну пензију.


Највећи изазов за старије особе у Србији, су људска права, дискриминација, сиромаштво, насиље и злостављање, као и недостатак специфичних мера и услуга.


То је и разлог што су старије особе препознате као једна од осетљивих друштвених група у Стратегији превенције и заштите од дискриминације и пратећем Акционом плану коју је влада усвојила за период до 2018.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 октобар 2015 22:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија