Кућа Добрих Вести

Login

Друштво по мери детета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

graddeteeeeeeДеца имају право на игру. Деца имају право да изразе своје мишљење. Деца имају право да расту у окружењу без телесног кажњавања. Свако дете има сва грађанска права у друштву по мери детета.


То су поруке недеље ”Грађанин Дете – Друштво по мери детета” која ће се одржати од 17-23. октобра. Током недеље амбасада Шведске ће обележити 70. рођендан Пипи Дуге Чарапе. Кроз низ различитих активности организатори ће подсетити на девојчицу која је инспирисала многе генерације деце да буду храбра, искрена и да искажу своје мишљење.


У оквиру овог догађаја који се одржава у УК Пароброд, Капетан Мишина 6а, Београд, деца ће на дводневној радионици ”Children Make” моћи да изразе своја размишљања о важним животним питањима, користећи нове технологије и уметност. Одрасли ће на предавању Карин Салмсон, из издавачке куће Олика из Шведске, имати прилику да чују како представљање дечака и девојчица у књигама за децу може утицати на мале читаоце током одрастања.


У четвртак, 22. октобра одржаће се конференција ”Никад насиље” посвећена питању телесног кажњавања деце и инспирисана мотом Астрид Линдгрен, ауторке Пипи Дуге Чарапе, ”Своје дете не можете опаметити батинама, али можете много више постићи ако га помилујете и охрабрите”.


Конференција ће бити посвећена шведским искуствима у спровођењу законске забране телесног кажњавања деце и сагледавању ефеката тог закона 36 година након његовог усвајања. Шведска је била прва земља која је забранила телесно кажњавање 1979. године. Данас је телесно кажњавање забрањено у 43 земље света. Учесници ће моћи да размене мишљења о могућностима и изазовима спровођења сличне иницијативе у Србији.

 

Конференција ће се завршити радионицом о позитивној дисциплини намењеној професионалцима који раде с децом и представницима удружења родитеља.


„Пратећи обележавање 25. годишњице доношења Конвенције о правима детета, желим да истакнем суштину конвенције, а то је поштовање детета. Деца су пуноправни грађани друштва и свако дете, без дискриминације, има право да буде уважено с поштовањем. Најбољи интерес детета треба да буде главна водиља у свим поступцима и активностима који се тичу деце“, рекао је поводом одржавања овог догађаја Кристер Асп, амбасадор Шведске.


Амбасада Шведске организује недељу „Грађанин Дете - Друштво по мери детета“ у сарадњи са Шведским Институтом, Saltkråkan (власник права бренда Пипи Дуга Чарапа), и у партнерству са УК Пароброд-Општином Стари Град, Удружењем „Гнездо“, Ц31-Центром за развој културе дечјих права, Скандинавским кутком, УНИЦЕФ-ом, Save the Children, издавачким кућама Креативни центар и Одисеја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 15 октобар 2015 19:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија