Кућа Добрих Вести

Login

Самостална изложбе „Тело и плот“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

teloИзложбе слика “Тело и плот” аутора Јоване Живчић Радовановић отворена је у Центру за културу и образовање “Раковица” и поставка ће трајати до 4. новембра.


Аутор Јована Живчић Радовановић за предмет свог уметничког бављења и елаборације већ дуго има однос жене и мушкарца, бавећи се превасходно исконском односно телесном природом тог односа.


Свој поетички и филозофски став о том односу већ је успешно представила публици изложбом “Relationship". Она визуелно, физичко и природно у мушко - женском односу истиче у први план суптилним ликовним изразом и прилагођеним техникама, било да се ради о цртежу – акварелу - или сликама – уље на платну. Управо захваљујући добро одабраном маниру ликовног изражавања, аутор постиже свој примарни циљ, а то је испољена унутрашњост и сва комплексност односа два људска пола.


“Радови којима се представљам настали су на мојој првој и другој години докторских студија на Факуктету ликовних уметности у Београду и потенцијалан су део мог будуцег докторског уметницког пројекта. Реч је о сликама - уље на платну и цртежима израђеним комбинованом техником већег формата. На сликама су представљена тела мушкарца и жене. Кадрирала сам делове врата, лица или леђа. Однос мушког и женског тела, сличности односно разлике и даље ме веома интригирају” – изјавила је аутор Јована Живчић Радовановић


Хармонија два бића


Овом изложбом “Тело и плот” Јована се евидентно надограђује у филозофском али и техничком смислу. “Тежиште мојих уметничких стремљења је са односа два тела сада премештено на животну средину тела односно плот. Плот разумем и дефинишем онако како то чини Михаил Епштејн ослањајући се на његово тумачење плоти као безграничности у ограниченом телу” – говори Јована Живчић Радовановић. У радовима аутора овакав поглед на телесност је евидентан; телесно је ту, пред нама, јасно ограничено дихотомијама које видимо у самим радовима (мушко - женско, светло - тамно, духовно - чулно односно плотско). Пажљивим и дужим посматрањем усана мушкарца и жене, чини се да оне излазе ван оквира слике и да стреме једне ка другима надилазећи и надмашујући те границе.
То нам предочава и објашњава дубок, лични однос аутора према плоти која спаја мушкарца и жену указујући на лепоту и хармонију та два бића. Транзгресивна природа плоти у томе јој помаже и управо на њу се Јована ослања у покушају да предочи публици дубину и обухватност, па чак и саме личности тела на сликама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 октобар 2015 20:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија