Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан волонтера

Оцените овај чланак
(1 Глас)

volonteri1БЕОГРАД – Међународни дан волонтера обележен је данас низом активности у Србији.

 

У више од 100 земаља света овај дан се прославља као дан „добрих људи“.

 

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.


Од тада се сваке године 5. децембра обележава Међународни дан добровољног рада за економски и друштвени напредак (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; nem. Internationale Tag des Ehrenamtes), односно Mеђународни дан волонтера.


Циљ обележавања тог дана је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном, националном и међународном нивоу.


Међународни дан волонтера ове године обележава се под мотом „Ако они то не ураде – ко ће?” и позива на бољу заштиту и веће признање ангажовања волонтера у доношењу промена на свим нивоима – локалном, националном и глобалном нивоу.


На Међународни дан волонтера не славимо само волонтеризам у свим његовим аспектима – него и посебну почаст учествовања људи у стварању разлика на локалном, националном и глобалном нивоу.


Светски Дан волонтера обележен на Звездари


Светски дан волонтера на Звездари је обележен 4. децембра у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре краћим уметничким програмом и дружењем волонтера и сарадника Сервиса, међу којима су били и студенти Филозофског факултета у Београду, а обележавање се наставља и сутра (субота, 5. децембар) поделом промо материјала и разговором са грађанима на штандовима око звездарских пијаца.


У име Општине Звездара присутне је поздравио Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара који је захвалио волонтерима на ангажовању у Волонтерском сервису Звездаре и рекао да је Општина поносна на свој Волонтерски сервис који ће у фебруару 2016. напунити пет година рада. Волонтерски сервис Звездаре је у првих неколико година рада био једини у Београду, а онда су волонтерски сервиси отворени и на још неким општинама. Волонтерски сервис Звездаре је један од најважнијих пројеката који је последњих година реализован на Збездари, а тако ће бити и у наредном периоду захваљујући раду звездарских волонтера којих је све више.


Радмила Урошевић, координаторка Волонтерског сервиса Звездаре је, такође, захвалила волонтерима и рекла да се на Звездари искрено и дубоко верује у волонтирање. Дан волонтера је током целе године, а 5.децембар је само повод да се организује сусрет са волонтерима и са сарадницима из цивилног и јавног секртора, појединцима који нас подржавају током целе године. На месечном нивоу у Волонтерском сервису Звездаре је активно око 40 волонтера и они се брину о најугроженијим суграђанима у кућним условима и у просторијама ВСЗ. Волонтерски сервис Звездаре током месеца збрине око 250 корисника и то су углавном старије особе и особе са инвалидитетом. Наши волонтери долазе са Звездаре и још седам београдских општина тако да то показује да смо ми као народ, као људи прилично волонтерски настројени, али да нема довољно организатора волонтерских акривности.


Присутне су поздравиле и Дубравка Гавриловић, руководилац ГЦСР Одељења Звездара и Драгана Трифуновић Балановић, в.д директорка Дома здравља „Звездара”.


Овом приликом изведен је и краћи музички програм, а организована је и креативна радионица на којој су гости могли да направе магнет са порукама као успомену на посету Волонтерском сервису.


Данас од 11 до 12 сати на звездарским пијацама, Стари Ђерам и Цветкова пијаца, грађанима ће бити доступни штандови Градске општине Звездара и информативни материјал Волонтерског сервиса Звездаре. Звездарски волонтери ће дежурати како би дали додатне информације суграђанима којима је потребна волонтерска подршка и помоћ као и свима који желе да волонтирају на Звездари.


Волонтерке и волонтери подсетиће се основних постулата волонтирања и послаће поруку свим људима колико је мало воље и енергије потребно да се помогне другима, а да се тиме и себи учини да се боље осећамо као људи.


Око 200 волонтера на ОЕБС-у


На 22. Министарском савету ОЕБС-а одржаном 3. и 4. децембра у Београду, око 200 волонтера је ангажовано како би помогло у свим аспектима организација овог великог дипломатског догађаја.


Под патронатом и координацијом Генералног секретаријата Владе Србије, Министарства спољних послова, других републичких и градских институција међу којима је и Туристичка организација Београда, млади волонтери су показали несебичну предусретљивост, посвећеност и одговорност. Многобројним страним гостима управо волонтери су били прва линија сусрета са Београдом и Србијом.


Међу волонтерима били су кадети Војне академије, студенти Полицијске академије и других факултета Универзитета у Београду који су се потрудили да наш град и земљу представе на најбољи могући начин, и показали да је култура волонтирања широко прихваћена у Србији.


Међународни дан волонтера сутра у Црвеном крсту


Црвени крст Београда обележиће данас у 14 часова Међународни дан волонтера у просторијама Црвеног крста Србије (Симина 19) – сала на првом спрату. Биће приказан филм о активностима волонтера за време и после поплава и представљени резултати истраживања „Волонтирање, Црвени крст и волонтери” које су реализовали студенти Филозофског факултета – Одсек за психологију. Биће уручена и признања Црвеног крста Београда.


Црвени крст Србије, као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи, подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање, осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, изграђује и личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 20 одсто је старијих, 20 одсто средњих година и радно способних, а 60 одсто чине млади волонтери.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 04 децембар 2015 22:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија