Кућа Добрих Вести

Login

На градским дочецима за четири дана 150.000 људи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

beograddddddБЕОГРАД - За четири вечери дочека Нове године испред Дома Народне скупштине је било преко 150.000 људи, што је својеврстан рекорд, а само последње вечери концерте је пратило око 30.000 Београђана и гостију града.


Градоначелник Београда Синиша Мали је истакао да је све протекло у доброј атмосфери, као и да у Београду у децембру никада није било више туриста, објавио је Беоинфо.


„Показало се да је добра одлука да се Нова година прославља четири дана јер смо на тај начин туристима понудили квалитетан и разноврстан садржај, а попуњеност смештајних капацитета у граду је сто одсто“, рекао је градоначелник и истакао да је све прошло без икаквих инцидената.
„Захваљујући доброј организацији, појачаним контролама и апелима да се не носе пиротехничка средства, у концертном простору није било никаквих инцидената и све је протекло у најбољем реду – истакао је Мали и додао да је на улазима у концертни простор одузето више стотина килограма разних амбалажа, прскалица и петарди.

 

Он је рекао да овај комплесни посао не би могао да се уради без градских комуналних предузећа и захвалио њиховим радницима. Такође, градоначелник се захвалио МУП-у, Полицијској управи за град Београд, Управи саобраћајне полиције, редарској служби, Комуналној полицији и Комуналној инспекцији, Жандармерији, који су очували интегритет концертног простора.


Традиционално, за 1. јануар Београђани и гости града су шетали и Улицом отвореног срца, која је по први пут била организована на 10 општина.
„Само Светогорском улицом првог дана нове године је прошло више од 100.000 људи, тако да је ове године Улица отвореног срца најпосећенија од када постоји. По први пут је на овај дан отворена Скадарлија тј. сви угоститељски објекти, у којима се и преко дана тражило место више. Не смемо заборавити ни Борчу, Раковицу, Пожешку улицу... где је велики број суграђана са својим најближима делио радост првог новогодишњег јутра“, истакао је градоначелник.


У акцији прикупљања средстава за ново Прихватилиште за децу само у Светогосрској улици је прикупљено преко 105.000 динара, а градоначелник се захвалио суграђанима који су још једном показали велико срце. Он је рекао да Београдска зима траје и даље, и позвао суграђане да посете градска клизалишта и Трг отвореног срца.


Хотели пуни


Градски менаџер Горан Весић изјавио је раније да у београдским хотелима није било слободних места.


“Наш град је већ пун странаца како из региона тако из других европских земаља и већ се показало да је одлука Скупштине града да организује четири концерта, почев од данас, била исправна”, казао је Весић, наводи се у саопштењу градске управе.

 

Он је навео да у београдским хотелима више нема места, да су други смештајни капацитети, као и ресторани, већ попуњени и да расте приход од малопродаје.


“Већ сада можемо да кажемо да ће приход града од прославе Нове године бити већи него што је то било прошле године, када је град званично зарадио око 17 милиона евра, а незванично преко 20 милиона”, истакао је Весић.


“Будимо пажљиви и предусретљиви према туристима, помозимо им да се снађу и лепо проведу у нашем граду, да пожеле поново да дођу у Србију и Београд и да касније лепо причају о нашем граду. Зато, од вечерас уживајмо у концертима и богатом новогодишњем програм”, рекао је градски менаџер.

 

 

Туристичка статистика


Према подацима Републичког завода за статистику, у периоду јануар-новембар 2015. године у Републици Србији боравило је укупно 2,260.243 туриста, што је за 11 % више у односу на период јануар-новембар 2014. године, од чега је домаћих било 1,214.407 (12 % више), што чини 54 % од укупног броја гостију, а иностраних 1,045.836 ( + 10 %), односно 46 % од укупног броја гостију. Ови подаци не обухватају податке за територију АП Косово и Метохија.


У периоду јануар-новембар 2015. године остварено је укупно 6,219.202 ноћења (што је за 9 % више у односу на 2014. годину), од чега су домаћи туристи остварили 3,763.905 (8 % више у односу на 2014. годину), што чини 64 % од укупног броја остварених ноћења, а инострани 2,231.724 (12 % више), или 36 % од укупног броја остварених ноћења.


Мерено бројем остварених ноћења, домаћи гости су највише боравили у бањским местима (39 %), затим следе планинска места (33 %) итд. Инострани гости највише су боравили у Београду (51 %), затим следе остала туристичка места (18 %)...


Од изабраних туристичких места, мерено бројем остварених ноћења, домаћи туристи у периоду јануар-новембар 2015. године највише су боравили у Врњачкој Бањи (459.876, што је за 12 % више него прошле године), затим следе Златибор, Копаоник, Београд итд.


Од изабраних туристичких места, мерено бројем остварених ноћења, инострани туристи у периоду јануар-новембар 2015. године највише су боравили у Београду (1,146.043 ноћења, 13 % више у односу на период јануар-новембар 2014. године), затим следе Нови Сад, Златибор, Врњачка Бања...


Од иностраних земаља, највећи број ноћења у периоду јануар-новембар 2015. године остварили су туристи из Босне и Херцеговине (178.258 ноћења, што је за 17 % више у поређењу са периодом јануар-новембар 2014. године), затим следе туристи из Црне Горе, Русије, Немачке...

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 јануар 2016 20:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија