Кућа Добрих Вести

Login

Прослава Православне Нове Године на трговима Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NGПрослава православне Нове године биће организована на трговима већих градова у Србији, попут Београда, Ниша, Новог Сада....


У Београду ће бити организована на Тргу бајки, а целодневни програм биће посвећен деци.


У кућици испред Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ у 12 часова ће бити одржана дечија радионица писања новогодишњих честитки, у организацији Удружења самохраних родитеља и деце и са инвалидитетом „Плава шкољка“.


Кроз радионицу, малишани ће имати прилике да науче како су се некада писале новогодишње честитке, а унутрашњост кућице ће бити обложена текстовима честитки, најавила је Туристичка организација Београда.


Од 13 до 18 часова на Тргу бајки ће уследити читање бајки и песама, „екорадионица – Србијашуме“ и извлачење добитника наградних игара. Радионица „Камичак“ ће бити организована од 18 до 20 часова на којој ће се израђивати новогодишње фигурице од колоритне глине. Спајањем основних облика, деца ће кроз игру и забаву научити технике моделовања на једноставан начин.


У фаојеу Мале сале УК „Вук“, од 16 до 20 часова биће организована радионица Центра за експерименталну уметност.


У Великој сали УК „Вук“ од 16 до 20 часова одржаће се музички програм и аукција новогодишње јелке. У 16 часова ће наступити Леонтина и Дечији хор „Чаролија“, у програму под називом „Новогодишња бајка са хором Чаролија и Леонтином“ а на репертоару су пригодне новогодишње и божићне песме као и поп рок хитови 80-их.


У 16.30 часова је аукција новогодишње јелке за коју су украсе правила деца са индалидитетом. Организатори аукције су позориште УК „Вук“ и Удружење „Плава шкољка“ који позивају посетиоце да својом хуманошћу и добротом помогну развоју креативности деце и младих са инвалидитетом.


Од 17 часова следи наступ групе „Авангарда“, затим од 18 часова наступ дечије рок групе „Мастербластерс“, репрезентативног бенда „Мастер Бластер“ школе, прве школе за поп и рок музику, а од 19 часова музичка група „Лавиринт сећања“.


Током целог дана, на штандовима постављеним на Тргу бајки, посетици ће моћи да науче о старим занатима кроз радионице и презентације Удружења старих заната „Наше руке“, а осам издавачких кућа ће излагати издања за децу.


Програм:


Плато испред УК „Вук“


12.00 – 13.00 Радионица за децу „Плава шкољка“ – писање новогодишњих честитки
13.00 - 18.00 Програм УК „Вук“: читање бајки и песама, екорадионица Србијашуме и наградне игре
18.00 – 20.00 Радионоца „Камичак“

Фоаје Мале сале УК „Вук“
16.00 - 20.00 Радионица Центра за експерименталну уметност


Велика сала УК „Вук“


16.00 -16.30 „Новогодишња бајка са хором Чаролија и Леонтином“
16.30 – 17.00 Аукција новогодишње јелке
17.00 – 18.00 Музички наступ „Авангарда”
18.00 – 19.00 Музички наступ „Мастербластерси“
19.00 – 20.00 Музички наступ „Лавиринт сећања“


„Српска средњовековна уметност на Косову и Метохији” на згради Старог двора


У оквиру пројекта „Културизација”, 12. и 13. јануара, као поклон групе „OHillusions”, поводом православне Нове године биће одржана реприза 4Д пројекције „Српска средњовековна уметност на Косову и Метохији”. Пројекција ће се одржати од 17.30 до 21 час, испред Скупштине Београда (Стари двор).  

 

                                                           staridvor

 

Крајем децембра у центру Београда одржана је бесплатна дводневна премијера 4Д пројекције „Српска средњовековна уметност на Косову и Метохији”, друге тематске целине у склопу пројекта „Културизација”. На другачији, савремен начин суграђанима је приближена српска културна баштина и непроцењиво национално благо са подручја Косова и Метохије.
Пројекат „Културизација” у потпуности је донација групе „Ohillusions”.


Дочек на градском тргу у Новом Саду


Новосађани ће имати прилику да по четврти пут Православну 2016. годину дочекају на централном градском тргу уз разноврстан музички програм и ватромет у поноћ. За Нову годину која се обележава по Јулијанском календару у ноћи 13. јануара, долази Горан Бреговић, један од истакнутијих музичара на светској музичкој сцени.


Програм са почетком у 21.00 час, започиње наступом тамбурашког оркестра ,,Зоруле“, потом наступа новосадски састав ,,Гарави сокак“, а петнаест минута пре поноћи се очекује концерт Горана Бреговића. Како се програм наставља у ноћи 14. јануара на сцени му се придржују Младен Војичић - Тифа и Ален Исламовић. Судећи по најављеном броју туриста и попуњености смештајних капацитета у Новом Саду, очекујемо велику посећеност како од стране локалног становништва тако и од стране туриста. Прошле године на дочеку Православне Нове године присуствовало је око 60 000 посетилаца, те се и овај пут надамо једнако добром проводу.


Нови Сад је познат као место доброг провода и безбедног окупљања. За време прославе на Тргу ће бити ангажована редарска служба, а у концертни простор неће бити дозвољено уношење напитака, било које врсте оружја и пиротехничких средстава. У свим улицама ужег центра града забрањује се улазак возилима, осим за возила организатора мaнифeстaциje, jaвно-кoмунaлних прeдузeћa и приoритeтних вoзилa.


У Нишу Дејан Петровић, Биг Бенд и Цеца


Прослава почиње у 21 сат, када ће наступити Дејан Петровић и “Биг Бенд”. Након њиховог наступа од 22:30 уследиће наступ Светлане Цеце Ражнатовић - пише на сајту Града.


Према информацијама које је раније данас саопштио градоначелник Зоран Перишић, за концерт Цеце Ражнатовић влада велико интересовање и градске власти очекују преко 40.000 људи на тргу у среду увече.


Организација тог концерта представља, како је рекао, централну националну прославу српске Нове године, а њен организатор је Влада Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 јануар 2016 19:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија