Кућа Добрих Вести

Login

Обележен јубилеј Библиотеке града Београда

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SVECANOSTTTTTБЕОГРАД - Библиотека града Београда свечано је обележила свој 85. рођендан уручивањем традиционалних награда.


За најбољег издавача у прошлој години жири којим је председавала директорка библиотеке града Београда Јасмина Нинков, а члнови су били професори Жарко Требјешанин и Ратко Божовић, прогласио је "Evro book".


Како је образложено, тај издавач је поред изузетно вредне продукције књига за децу објавио и значјана дела посвећена обележавању једног века од почетка Првог светског рата.


У прошлој години највише је био читан на подручу Београда роман Мишела Уелбека "Покоравање". Награду је оснивачу и власнику ове издавачке куће Ивану Бевцу уручио председник Управног одбора те библиотеке Мирољуб Стојановић.


Награду „Марија Илић Агапова” за најбољег библиотекара 2015. године добиле су библиотекарка – саветница др Светлана Мирчов, која је управница библиотеке Правног факултета Универзитета у Београду, и виша библиотекарка Александра Вићентијевић, која је начелница Библиотеке „Доситеј Обрадовић” на Вождовцу и Библиотеке „Исидора Секулић” на Савском венцу.


Секретар за културу Београда Владан Вукосављевић је подсетио да је оснивању ове, највеће позајмне библиотеке у Србији, али и у региону која има више од два милиона библиотечких јединица претходило оснивање Београдског читалишта далеке 1846. које се издржавало из чланарина.
Свечану беседу је одржао академик и искусни, вишедеценијски библиотекар Миро Вуксановић коју је насловио "У књизи је сигурност", пренео је РТС.


Вуксановић је као светао пример навео библиотеке града Београда који свим својим поступцима доказује да су књиге и читање неопходни за сваку земљу која жели да буде просперитетна.


Директорка Библиотеке Града Нинков навела је бројеве и податке из којих се види да је Библиотека града надмашила планове са којима је ушла у 2015. годину. Међу подацима треба издвојити број уписаних чланова 151.427 што је више од планираног, број издатих јединица – 2.056.548, услуге Библиотеке које су све бесплатне користило је са посетама програмима 1.238.532 посетилаца.


Одржано је 3.258 програма, набављено је 8.130 примерака серијских публикација, а Нинков је посебно поносна да је сопственим средствима Библиотека током године санирала и обновила један број објеката из мреже библиотека, као и то што су рестауриране и конзервиране најдрагоценије књиге које библиотека поседује, а међу којима два примерка „"Минеја празниЧног" из 1536. године, "„Требник" из 1795, "„Катихизис" из 1857, ж„Žитија светих српских просветитеља Симеона и Саве" из 1794...

 

Средствима Министарства за културу и информисање ове године обезбеђена је и посебна комора за физичку заштиту која подразумева контролисане услове температуре и релативне влажности у којима ће се чувати драгоцености Библиотеке града Београда.


Извор: Кућа добрих вести/РТС


Последњи пут измењено петак, 15 јануар 2016 22:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија