Кућа Добрих Вести

Login

Књижевно вече „Хамваш и Бабић“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

madjarskiiiiiiБЕОГРАД – Књижево вече посвећено успомени и оставштини професора Саве Бабића, писца, есејисте и књижевног преводиоца под насловом „Хамваш и Бабић“ биће одржано сутра у 18 часова у организацији Collegium Hungaricum.


Гости ове књижевне вечери посвећене успомени и оставштини Саве Бабића су Ласло Череп, секретар друштва Беле Хамваша из Балатонфиреда, Габор Сакач, издавач сабраних дела Беле Хамваша и Петар Арбутина, издавач сабраних дела Саве Бабића.


Одломке из Бабићевих превода Хамвашевих дела чита драмски уметник Слободан Павелкић Боби, док винске песме пева проф. Др Слободан Јовић, енолог.


Сава Бабић, универзитетски професор, књижевник, есејиста, књижевни критичар, истраживач културне баштине и знаменити преводилац.
Најширем кругу поштовалаца уметничке и научне литературе познат као преводилац књижевних и научних дела с мађарског језика, Сава Бабић је велики број дела мађарске лепе књижевности, нарочито есејистике, претставио српској публици, одигравши можда централну улогу у приближавању и разумевању два суседна народа, пошто су се у његовом тумачењу на нашем језику нашла многобројна остварења једне велике и узбудљиве књижевности. У потпуности је заслужан за откриће забрањеног и прећутаног великог, светски значајног дела Беле Хамваша. Сава Бабић је објавио знатан број књига и радова о писцима наше старије и савремене лепе књижевности.


Био је страсан посленик на пољу књижевности уопште, омиљен педагог и предавач на универзитетима и популарним трибинама, сарадник готово свих наших литерарних часописа и организатор културних екскурзија.

 

О догађају можете прочитати и ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 фебруар 2016 21:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија