Кућа Добрих Вести

Login

"Дневник једне тинејџерке" и “Влажност“ победници ФЕСТ-а

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vlaznostБЕОГРАД – "Дневник једне тинејџерке", "Влажност", "С оне стране" и "Лудо" победници су овогодишњег ФЕСТ-а, а најбољим филмовима додељене су званичне награде фестивала.


Награде су додељене у три такмичаске селекције- Главни програм, национална селекција Српски филм (и мањинска копродукција) и Границе, а додељене су и награде жирија Небојша Ђукелић, Политикина награда Милутин Чолић, и награда жирија ФЕДЕОРА.
Београдски победник за најбољи филм у главном такмичарском програму додељен је филму „Дневник једне тинејџерке“ (У режији Marielle Heller).


“Апсолутни фаворит међу жиријем због хуманистичког погледа на живот, талента и хумора, а то је нешто што нам је свима потребно у животу,” гласи образложење интернационалног петочланог жирија којим је председавао Павел Лунгин. Уз њега су у жирију били Драко Бајић, Христина Поповић, Јанко Поповић Воларић и Гјермунд Гисволд.


Мариелле Хеллер је такође освојила награду за најбољу режију уз образложење да је “редитељка успела да створи рањиву прославу филма на свеж и неосуђујући начин.”


“Филм који је жири емотивно дотакао због трагичне, али уједно и топле љубавне приче двоје младих људи заробљених у бруталном друштву”, “Одабране“, у режији Давида Паблоса, освојио је награду жирија.


Награду за најбољи сценарио освојио је Рамин Бахрани за филм 99 Домова који је “награђен због релевантне и јаке приче о човеку који прави уговор са ђаволом како би спасио своју породицу”


Награда за најбољу глумицу додељена је Бел Паули, “глумици која нам је приказала истраживање сексуалности младих у свету незрелих одраслих” у филму Дневник једне тинејџерке.


За најбољу мушку улогу “глумцу који нам је показао да су чудовиста која волимо да мрзимо једнако људска бића као и ми.” награђен је Мајкл Шенон за улогу у филму 99 Домова.


Награда за најбољи деби “додељена је младом филмском ствараоцу који је унео освежење међу свет филма и од којег имамо висока очекивања у будућности”, Хајро Бустамантеу за филм“Вулкан“.


Београдски победник за најбољи филм у националној селекцији додељен је филму „Влажност“ у режији Николе Љуце, у продукцији Наташе Дамјановић и Владимира Видића. “Филм који својим аутентичним изразом и специфичним стилом најављује неки нови и значајан глас српског филма,” гласи образложење жирија којим је председавао Драган Бјелогрлић, а уз њега су о наградама одлучивали Вук Ршумовић, Козмина Стратан, Невио Марасовић и Бернд Будер.


“За одабир важне теме и промоцију ансамбла младих глумаца који су снажно и уверљиво представили проблеме једне генерације, ” награда жирија додељује се филму "Поред мене" редитеља Стевана Филиповића.


Награда за најбољу режију додељена је Николи Љуци, “аутору који је вешто изградио свој филмски свет , демонстрирао редитељску зрелост и доследно спровео своју редитељску визију.”
Милена Марковић освојила је награду за најбољи сценарио филма ОТАЏБИНА, “за особен сценаристички израз који својом поетском снагом превазилази баналну стварност и ствара нови свет изразите трагике и снажне и сурове лепоте.”


Награда за најбољу женску улогу додељена је Мирјани Карановић “за раскошан дијапазон глумачких средстава којим гради комплексан и емотиван лик који својом снагом и појавом носи читав филм”. Награду је освојила за улогу у филму ДОБРА ЖЕНА који је такође режирала.

 

Милошу Тимотијевићу - награда за најбољу мушку улогу


Награда за најбољу мушку улогу додељује се Милошу Тимотијевићу за улогу у филму Влажност, “за модеран и минималистички глумачки израз којим је на платно донео сложен драмски лик у егзистенцијалном превирању.”


Редитељ филма „Панама“, Павле Вучковић, награђен је за најбољи деби “за упечатљиво дебитантско остварење које изазива аутентичну емоцију и показује нови сензибилитет како у редитељском приступу, тако и у глумачкој игри.”


ФИлмови мањинске српске копродукције такође су се такмичили у програму Српски филм, али су награђени посебним признањима.
Београдски победник за најбољи филм у мањинској српској копродукцији додељен је остварењу „С оне стране“ Зринка Огресте “за вешто и прецизно остварење лишено патетике са оригиналним и узбудљивим приступом актуелној друштвеној теми која је релевантна за цели регион.”


Огреста је такође освојио награду за најбољу режију, “за вешту, прецизну и зрелу режију која стилски и атмосферски савршено прати причу као и због редитељског ризика и храбрости који се на крају исплатио.”


“За глумачку интерпретацију којом је дала додатну димензију лику, употпунила га и учинила живим и уверљивим, ” награда за најбоље глумачко остварење додељена је Лани Барић за улогу у филму Ти мене носиш.


Специјалну награду, жири додељује филму „Тужни час“, тајландске редитељке Ануће Буњаватане. „Пратећи однос једне изразито патријархалне средине према хомосексуланим младићима, редитељка на особен начин спаја проблематику геј заједнице са матрицама хорора, творећи тако префињено проширење у оквиру и тематског и жанровског проседеа. Визуелни аспекти овог арт филма додатно доприносе осовини приче, која на суптилан начин износи нову верзију о злочину и казни.“

 ludooooo

Филм са дозом храбрости


Награду Небојша Ђукелић жири у саставу Зоран Јанковић, Стјепан Хундић и Фети Даутовић доделио је филму „С оне стране“ Зринка Огресте. „Филм се издваја по складу занатске компетенције и у овом тренутку значајне теме. Упркос оквирној сведености приметна је ширина ауторског замаха. Српско-хрватски спој функционише занимљиво и потентно а филм доноси и интригантну жанровску импликацију.”


Специјалну награду понео је филм „Влажност“ Николе Љуце. “Филм се препоручује приметном храброшћу у третману добро познате теме отуђености и неснађености. Осим тога, Влажност одликује и одважан редитељски приступ, захваљујући коме прича пружа основа за вишеструке интерпретације, а ово остварење даје интересантан поглед на такозване победнике транзиције.”


Новоуспостављену награду Политике, Милутин Чолић, додељивали су Дубравка Лакић, Душан Милић и Мики Манојловић. Они су наградили филм „Добра жена“ у режији Мирјане Карановић. „Преузимање туђе кривице на себе јесте једна од највећих тема у стваралаштву. У животу тај чин често значи саможртвовање и прави разлику између великодушних људи и оних других, малих, безначајних, загледаних у своје двориште и неспособних да се суоче са сопственим злом. Таквом моралном начелу би требало сви да се повинујемо. За филм са душом, емотивно зрелог филмског језика и снажног глумачког ансамбла, због храброг, дубоког препознавања људских односа, искључивости и слабости човека у неповољним околносима што за последицу има наизглед миран живот чију вишеслојну страву живе све генерације .“


Жири Федеора (Ненад Дукић, Рита Ди Санто, Тончи Валентић, Владан Петковић) награду за најбољи филм у интернационалној селекцији доделио је филму „Медитеран“ редитеља Јонаса Царпигнана. ”Језив и хипнотишући. Ово је интензиван и потресан омаж избеглици који усмерава машту.”


Награду за најбољи филм у домаћој селекцији освојио је „Поред мене“ Стевана Филиповића.” Избегавајући све клишее жанра ово је убедљив и свеж комад хумане кинематографије.”


ПостФЕСТум


Својој верној публици, ФЕСТ поклања данас још један фестивалски дан, понедељак 7. март - постФЕСТум!
Карте су у продаји на благајнама дворана.


САВА ЦЕНТАР – 250 дин
16:30 – победник Главног такмичарског програма - филм ДНЕВНИК ЈЕДНЕ ТИНЕЈЏЕРКЕ
19:00 – МЛАДОСТ (најтраженији филм ФЕСТ-а)
22:00 – победник у категорији мањинске српске копродукције у програму Српски филм - С ОНЕ СТРАНЕ

 

Дом омладине Београда - 200 дин
17:30 - ПОЗИВ
20:00 - ВЕТЕРАН
22:30 - АПОКАЛИПСА ЈАКУЗА

 

ДКЦ - 200 дин
17:00 - НЕРАЗУМАН ЧОВЕК
19:30 - БРУКЛИН
22:00 - ПРИЧА НАД ПРИЧАМА

Фонтана - 250 дин
17:00 - ПОД ЛУПОМ
19:00 - ВЛАЖНОСТ
21:00 - АВЕ ЦЕЗАРЕ

 

Синеплекс УШЋЕ Шопинг Центaр: 350 дин

САЛА 1
16:30 – ПОСЛЕДЊИ ВУК
19:00 – ДАМА ИЗ ДВОРИШТА
21:30 – МОЈ КРАЉ

САЛА 5
17:30 – ПОСЛАСТИЦА
20:00 – ЈАСТОГ
22:30 – ЛОЛО

САЛА 10
19:30 – КАМИНСКИ И ЈА

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 07 март 2016 14:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија