Кућа Добрих Вести

Login

Обележавање Међународног дана жена „Својом снагом мењамо свет“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zene23333БЕОГРАД - Владина Канцеларија за људска и мањинска права данас је у Народној скупштини Републике Србије организовала свечаност поводом обележавања Међународног дана жена под слоганом „Својом снагом мењамо свет“.


Ове године празник je посвећен женама које су својим радом постигле значајне успехе и оставиле дубок траг у нашој историји.

 

 

У оквиру обележавања Дана жена учествовале су представнице и Владе Републике Србије, локалних самоуправа, независних тела, успешне жене у политици, успешне жене у Србији, организације цивилног друштва, међународне организације и медији.

 

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да се о праву и положају жена у Србији мора разговарати сваки дан и на томе радити сваког дана, а не само 8. марта.

 

“Желимо да данас из парламента оде порука о снази коју има 3.700.000 жена и да обиђе читаву Србију”, рекла је Пауновић, додајући да су данас у парламенту представнице владе, највишег законодавног тела, градоначелнице, председнице невладиних организација и медија и остале жене које су својим радом обележиле борбу за бољи положај свих жена у Србији.

 

Пауновић је указала да жене представљају најрањивију групу на тржишту рада, жене су најзаступљеније у категорији „издржаваних лица", већи проценат хроничних болести забележен је код жена, међу особама са инвалидитетом већи је број жена него мушкараца, жртве насиља су у преко 95% случајева жене.

 

dan zena 1Она је истакла да према актуелним подацима жене зарађују, у просеку, читавих 11% мање од мушкараца, као и да чине већинску радну снагу у мање плаћеним професијама.

 

Оно што смо научиле током протеклих векова је да уколико су жене образоване, то је важна ствар за њих али и њихову породицу, која тада може да напредује, истакла је Пауновић.


Она је нагласила „да када жене не трпе насиље, њихове породице напредују. Уколико жене имају прилику да раде и зараде као пуноправни и равноправни партнери у друштву и заједници, њихове породице напредују“.

„А када породица напредује, напредују друштво и држава. Зато је важно да се жене укључе, пробуде, активирају и ангажују“, поручила је Пауновић.

 

“Моја порука данас је немојте да пристајете ни на шта мање од пуне равноправности жена и мушкараца. Срећан празник”, поручила је потпредседница Владе Србије и председница владиног Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић. Она је је рекла је да у Србији нема равноправности мушкараца и жена и да је то истина.

 

Због тога, како је напоменула, жене у Србји морају да се сваки дан боре како би биле видљивије, да не трпе насиље, да буду исто плаћене за исти посао, да имају закон који ће им дати већа права – закон о родној равноправности.

 

zenedannnnn

 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је да жене у Србији морају заједно да наставе борбу за пуну равноправност и друштво без предрасуда и стереотипа и тиме отворе врата другим женама.

 

dan zena 3“Наш циљ мора да буде стварање Србије у којој ће једино мерило успеха бити рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена”, истакла је Гојковић.

 

Како је истакла, права жена су од момента када је у Србији први пут обележен Дан жена сигурно побољшана, али жене у Србији, као и широм света, данас имају потребу да се и даље боре.

 

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић обратио се на Дан жена мушкарцима.

 

“Поштовани мужеви, синови, браћо, младићи, данас није важно да ли ћете у маниру старих времена поклонити цвет и пар минута пажње женама, данас је важно да схватите да је неопходно да сваког дана будете бољи и пажљивији”, рекао је Омеровић.

 

Додао је и да је данас прави тренутак да сви они који то још нису схвате и прихвате да смо сви једнаки и да нас пол не чини ни лепшим, ни слабијм, ни јачим.

 

dan zena 4Ромкиње спадају ону групу жена које са данас суочавају са бројним проблемима, стога је данас данас своје искуство на тешком путу до успеха поделила са присутнима управо припадница ове националне мањине оперска певачица Наташа Тасић.

 

Присутнима се обратила и Марија Обрадовић, прва жена која се нашла на челу скупштинског одбора и једна од жена захваљући чијем раду је Женска праламентарна мрежа у претходном периоду постигла значајне разултате.

 

Гордана Рајков испред Националне организације особа са инвалидитетом говорила је проблемима са којима се суочавају жене са инвалидитетом и начинима како успешно можемо савладати препреке.

 

Мирјана Ђурђевић, председница Удружења привредница и предузетница Србије јер својим личним примером показала да жене могу да буду значајан економски покретач Србије.

 

Књижевница Исидора Бјелица је послала поруку женама да не одустају ни пред највећим животним препрекама и улила наду женама у Србији да треба да се боре, да траже помоћ кад је потребно и да не одустају.

 

Извор: Кућа добрих вести/www.ljudskaprava.gov.rs

 

 


Последњи пут измењено уторак, 08 март 2016 23:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија