Кућа Добрих Вести

Login

Индијска група "Стри Шакти" у Мадлениануму

Оцените овај чланак
(4 гласова)

indiamuzikaБЕОГРАД - Индијска перкусионистичка група "Стри Шакти" (“Stree Shakti”. Женска моћ), предвођена Анурадом Пал, приредиће данас у 19,30 часова концерт у земунском театру "Мадленианум", најавила је Амбасада Индије у Србији.

 

"Стри Шакти" прва је прва и најчувенија у Азији перкусионистичка група koju чине искључиво жене, а која изводи индијску класичну музику.

 

 

Памти се њихов наступ на фестивалу WOMAD 1999, пред 150.000 обожаватеља.


Група ће представити београдској публици јединствен спој мелодије, поезије и ритма, сједињујући традиционално са савременим, хиндустанску са карнатском музиком, као и глас са моћним перкусионистичким инструментима.


С обзиром да се овим концертом обележава и 20 година постојања "Стри Шакти", група ће извести својеврсну химну под називом "Оснажи се", како би инспирисала жене да стекну моћ кроз образовање и боре се против дискриминације.


Један од повода за гостовање ове групе је и обележавање Међународног дана жена, 8. марта. Наиме, чланице "Стри Шакти" у својим песмама славе вишеструку улоге жене као бића које подарује живот, као хранитељке, као емоционалне и психолошке подршке, која обогаћује живот појединца, нације и света у целини.

indira
Говоре и о развоју музике у Индији од првобитног звука "ом" и стварања музичких нота Ни, Са, Ре, Га и Ма и представљају музички жанр "кајал" (идеја, замисао), који се развио крајем 15. и почетком 16. века, стављајући акценат на личну мисао и креативност.


"Стри Шакти" ће представити и мешавину различитих култура и традиција које чине Индији, њену разноликост, кроз извођење фолклорне музике из различитих савезних држава, друге најмногољудије землје на свету.


Биће то, како најављује Амабасада Индије у Београду, музичко путовање из државе Карнатаке, преко Западног Бенгала, Махараштре, Гуџарата, Раџастана, Пенџаба и Кашмира, а изведбу прати и одговарајућа промена језика и дијалекта на коме се пева, као и обрасца свирања на перкусијама.


Анурада Пал из најмногољудијег индијског града Мумбајиа је виртуоз на табли (пар бубњева), мултиперкусиониста и композитор. Њени жанрови су хиндустанска класична музика, Светска фушн музика и перкусија.


Пал је била ученица легенди табле, покојног Устада Ала Раке и Закира Хусаина. Она је најмлађи индијски музичар и једина жена из те земље која је наступила на Вудсток фестивалу где је 2008. наступила са Стри Шакти" пред 400.000 посетилаца.


Пал се представила и на другим најугледнијим музичким фестивалима у свету попут Гласови света, (Voices of the World), Ноћ виртуоза (Night of the Virtuosos), Фестивал ритмичких палица (Rhythm Sticks Festival) и Мајстори индијског музичког фестивала (Masters of Indian Music Festival); поред низа осталих у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, остатку Европе, Јапана, Бразила, Аустралије, Новог Зеланда, Африке, Сингапура, Хонгконга и Далеког истока.


Наступала је као солиста на табли и заједно са неким од најбољих индијских музичара , као и познатим џез, латиноамеричким и афричким музичарима.


Анурада Пал је компоновала музику за филм “Гађа Гамини” М.Ф. Хусаина који је добро примљен на Канском фестивалу, те за кратке филмове, документарце, позориште, разна догађања и скупове.


Анурада је сарађивала и са Конзерваторијумом Нове Енглеске, у Северној Америци и Музичким факултетом универзитета Беркли у савезној држави Калифорнији. Активно је допринела истраживању “Однос мозга, музике и језика” на Универзитету за неурологију у Сан Дијегу, Калифорнија, те “Студији табле, естетике и сложености” на Центру за науку универзитета Харвард у САД.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 март 2016 11:08
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија