Кућа Добрих Вести

Login

Разноврстан програм у позоришту КПГТ

Оцените овај чланак
(3 гласова)

bubauuhuЉубитељи позоришта имаће прилику да током маја месеца погледају бројне квалитетне представе у позоришту КПГТ у Београду, које се налази код Старе Шећеране на Чукарици.


Представа “Жудња”, редитеља Војкана Арсића биће одиграна у уторак 10. маја, док је 14. мај резервисан за “Псовање публике”, редитеља Љубише Ристића.

Публика ће дан касније имати прилику да погледа легендарну представу “Буба у уху”, такође редитеља Љубише Ристића. Премијера ове представе је одиграна не тако давно у позоришту КПГТ-а, пошто је за кратко била скинута са репертоара Југословенског драмског позоришта, у којем је одиграна 1600 пута и пред више од милион гледалаца, без прекида 44 године.

 

Редитељ Љубиша Ристић, који је 1971. године дипломирао са овом представом, и Рада Ђуричин, која је са Бранком Петрић и Властом Велисављевићем, била члан прве легендарне поделе „Бубе у уху“, коју је предводио наш највећи драмски комичар, наш „Чаплин“, Нилкола Симић, окупили су нову младу екипу глумаца, и са њима  у рекордном року, направили нову-стару „Бубу“. Исту и различиту, из поштовања и због сећања на дивне глумце који су постигли тај необичан светски рекорд. Запамћен у нашем позоришту али и у светском. Нова „Буба“ помало је различита, помало је савремена, помало је слична својој данашњој публици, али сасвим је иста по радости глумаца и публике, по салвама смеха, које не престају за сат и по колико траје, по узбуђењу, које непрестано расте у гледалишту од почетка према кулминацији на крају.  

Psovanjepublike

Ко није успео да погледа “Жудњу”, имаће прилику да то уради у петак 20. маја, док ће дан касније моћи да буду поново део представе “Буба у уху”.

У недељу 22. маја, на репертоару позоришта је представа “Бициклист“, у режији Љубише Ристића, која  са поднасловом Макабрални кабаре има за тему политичко убиство и њени јунаци су убице и жртве Ли Харви Освалд, Менсон, Кенеди, Шерон Тејт, Дјиндјић, Раскољников, Милош Симовић, Сретко Калинић, Флорија Тоска, Скарпија, сви убили или убијени са неким „високим“, „важним“, „већим од живота“ циљем и разлогом.
Још једна представа Љубише Ристића, “Раздељак” биће одиграна у понедељак 23. маја. “Раздељак“ је горко-весели Интернет кабаре у којем „јунака нашег доба“ Ђорђа Балашевића обожавају и мрзе, уздижу до неба и даве у блату читаоци који коментаришу чланке у новинама о њему и његовим концертним провокацијама. Све је са интернета и сваки коментар је стварни јад и ужас наше таблоидне стварности у којој повод више и није важан – важна је могућност да се анонимно излије бес, очај, разочарање и огорченост због немоћи да се било шта промени у „најбољем од свих светова“ у којем живимо.

PredstavaBiciklist2

 

На крају месеца, глумачка екипа ового позоришта гостоваће са представом „Буба у уху“ широм Србије, па ће тако 26. маја бити у Чачку, док ће дан касније бити гости Суботице. Субота 28. мај је резервисан за Сремску Митровицу, а у недељу нишка публика ће имати прилику да погледа ову чувену представу. „Буба у уху“ ће 31. маја посетити Зрењанин, а већ 02. јуна биће у Јагодини и 09. јуна у Новом Саду.

 

Извор: Кућа Добрих вести


Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија