Кућа Добрих Вести

Login

Месец Европе у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

euulicaaaaaБЕОГРАД - Широм Србије ће се током маја низом манифестација обележити Месец Европе, као и 15 година европске развојне помоћи Србији која је у том периоду достигла више од три милијарде евра, речено је 9. маја на представљању догађаја које Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо центар организују поводом Дана и месеца Европе у Србији.


У оквиру Месеца Европе биће организовано 20 манифестација, укључујући фествал европског филма, изложбе, концерте, представе и спортска такмичења.


Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је приликом представљања програма обележавања Дана и месеца Европе рекао и да се нада да ће нова поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ моћи да се што пре отворе а да Србија у међувремену треба да почне да примењује акционе планове за поглавља 23 и 24.


У оквиру Месеца Европе који почиње Даном Европе, 9. маја, биће од 8. до 30. маја организовано 20 манифестација у више градова Србије.


Први догађај који је отворио ову манифестацију одржан је пре неки дан – рок фестивал Европа, на Савском шеталишту на Калимегдану у Београду, 8. маја, док ће последњи догађај истим поводом бити одржан 30. маја у Шапцу, а то је отварање Европског филмског фестивала.


Девенпорт је подестио да ЕУ "данас ЕУ слави свој рођендан", односно 66 година од Шуманове декларације којом је, како је истакао, почео "велики пројекат ЕУ који је Европи донео мир, стабилност и простперитет".


Шеф Делегације ЕУ у Србији је истакао да је 2016. посебана за односе ЕУ и Србије јер се обележава 15 година развојне помоћи ЕУ Србије и блиског партнерства.


"За 15 година ЕУ је дала више од три милијарде бесповратне помоћи за више хиљада пројеката", рекао је Девнепорт и истакао да су грађани могли да осете користи од тих пројекарта. Та годишњица биће обележена изложбом фотографија на Калемегдану која ће бити отворена у петак, 13. маја, а садржаће око 50 фотографија које илуструју пројекте које је подржала ЕУ, навео је он.

uliceeu2323

 

Представа „Европа“ вечерас у Атељеу 212


Представа „Европа“ познате хрватске књижевнице и драматуршкиње Иване Сајко, у копродукцији Имагинарних и Цанкаревог дома из Љубљане и у режији Приможа Екарта биће приказан београдској публици вечерас, 10. маја у Атељеу 212 а сутра, 11. маја у Народном позоришту у Нишу.
Гостовање представе омогућиле су Амбасаде Републике Словеније, која ове године обележава 25 година самосталности и Делегације ЕУ у Србији, поводом дана и месеца Европе. Карте за градјане су бесплатне
У провокативном тексту Ивана Сајко налази инспирацију у античком миту о Европи и Зевсу, Брехтовој драми „Мајка Храброст и њена деца“ и у актуелним, трагичним догађајима на границама Европске уније.


Европин обрачун с Пуковником – јучерашњим партнером и данашњим непријатељем – представљен је упечатљивим сонговима, надахнутим глумачким креацијама петоро младих глумаца и Барбаре Церар у насловној улози. Разоткривање Европиног и Пуковниковог љубавног односа не избацује на површину само крваве ратове из прошлости, него доводи у питање и саму њихвоу будућност – “Треба га процесирати и заборавити. То је стратегија наредног стољећа“ – једна је од порука представе.


„Европа“ се бави односима мушкарца и жене, полемише с концептом демократије, открива понављање историје човечанства и гледаоцима приказује слојевиту причу, обојену изазовним питањима, која наглашава актуелне теме у духу нашег времена.


Представа је прошле године, на 25. фестивалу хрватске драме „Марулићеви дани“, добила награду за уметничко достигнуће.


У Институту за међународну политику и економију је уз подршку ЕУ инфо центра организована изложба књига о ЕУ, која ће трајати до краја маја. Институт има укупно 150.000 публикација, што укључује општи фонд и три депозитне библиотеке, које су доступне јавности на увид, а једна од њих је депозитарна библиотека од ЕУ од 1968. године.

 

izlozbaaaa232

 

Отворена изложба “Србија на путу ка Европској унији”


У оквиру обележавања Дана Европе, у београдском Институту за међународну политику и привреду отворена је изложба “Србија на путу ка Европској унији”, у организацији библиотеке Института и ЕУ инфо центра.
На изложби је представљен историјат односа Европске уније и некадашње СФРЈ, односно сада Србије, на фотографијама и кроз електронску презентацију, као и публикације о ЕУ у издању ЕУ инфо центра и из фонда библиотеке Института.


Директорка библиотеке Института, Гордана Терзић, истакла је да библиотека има 150.000 публикација и да је то депозитарна библиотека о ЕУ од 1968. године.


Колекција института обухвата публикације из ЕУ и Евроатома, и претходница ЕУ – Европске економске заједнице и Европске заједнице за угаљ и челик, публикације о ЕУ издаване у бившој Југославији и у Србији, као и издања самог института, а за изложбу је направљен избор различитих типова публикација, уз део који је обезбедио ЕУ инфо центар.


Издвојене су и публикације о младима, пошто је изложба отворена у склопу међународне научне конференције “Перспективе младих у уједињеној Европи”. Конференцију су отворили директор Института за међународну политику и економију Бранислав Дјордјевић, амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова, помоћник министра науке Никола Танић и челник Фондације Ханс Зајдел за Србију и Црну Гору Луk Кобер.


Поводом Дана Европе представљен је и ажурирани сајт Делегације ЕУ у Србији (www.europa.rs) чији су садржаји од сада доступан и на ћирилици.
У оквиру ове манифестације биће одржани слични догађаји и у другим градовима Србије.


У Врању ће се од 9. до 15 маја одржати 10. школске олимпијске игре, највећи спротских догађај за младе у Србији који подржава Делегација ЕУ и коме ће присуствовати око 7.000 деце.


У оквиру Месеца Европе биће отворене и нове просторије ЕУ инфо кутка у Нишу, организован фестивал европског филма у осам градова Србије и изведена поменута словеначка представа "Европа" поред Београда и у Нишу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 мај 2016 20:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија