Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Дан породице

Оцените овај чланак
(1 Глас)

porodica12121БЕОГРАД - Различитим манифестацијама данас ће бити обележен 15 мај – Светски дан породице, у циљу скретања пажње да је неопходно помоћи оснаживање породице.


Циљ обележавања Светског дана породице јесте афирмација породице и породичних вредности, подстицање једнакости између полова у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би оне могле да испуне своју одговорност према заједници.


Према препорукама УН породица захтева посебну пажњу, посебно у ситуацији када је погођена сиромаштвом, инвалидности њених чланова и насиљем. У решавање ових проблема неопходно је укључивање свих надлежних институција .


На овај дан широм света организују се разне манифестације на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ да укажу на различита подручја значајна за породицу и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.


Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту, организују округли сто на тему "Унапређење социјалне интеграције и међугенерацијске солидарности".


Како је најављено, на скупу ће, између осталих, говорити државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић, професор социологије породице Анђелка Милић, саветник Републичког завода за социјалну заштиту Снежана Јовић и Катлин Брашић из УНИЦЕФ-а.


Поводом 15. маја у Геронтолошком центру у Београду биће организовано традиционално окупљање корисника Центра и породица на коме ће наступити дечји хор "Чаролија" заједно са хором корисника установе.


Светски дан породице биће обележен и програмом "Рука у руци - деца у породици" који ће бити организован на спортским теренима испред Прихватилишта за децу.


Поводом Светског дана породице државна секретарка Бранкица Јанковић оценила је да се породица данас налази на великој прекретници и да је то област у којој је потребно највише различитих друштвених и државних интервенција.


Указујући да је до скоро, до само пре неколико деценија, породица била једна приватна сфера у коју се најмање задирало, она је истакла да су процеси кроз које пролази целокупно друштво довеле породицу у кризу и дезоријентацију. „Имамо велики број породица са проблемима и тешкоћама које су пре свега последица сиромаштва, али и неких других проблема“, рекла је Јанковић.


Породица у Србији


Здрава породица се карактерише повезаношћу чланова породице и њиховом отвореном комуникацијом. У њој се поштују личне границе и аутономија сваког појединца, прихватају се и охрабрују испољавања како позитивних, тако и негативних осећања. Чланови породице осећају се као да живе са пријатељима у које имају поверења.


Породица у Србији је све старија, све је мање деце у њој, а проблеми и изазови се множе. Један од највећих је сиромаштво. Прошле године, социјалну помоћ примало је више од 100 хиљада породица, а дечији додатак, као меру за смањење сиромаштва деце, више од 380 хиљада малишана.


Уколико сте далеко од својих родитеља, ако их нисте давно чули, па чак и ако јесте, назовите их, уколико сте близу, посетите их. Родитељи позовите своју децу, прошетајте, попричајте. Породица је заједница појединаца која треба да омогући сваком њеном члану да пронађе место у друштву које му припада. Она има веома значајну улогу у развоју човека, али не само човека него друштва уопште.


Осим финансијске помоћи, породицама су неопходне услуге и сервиси подршке где могу да добију стручну помоћ и савет.


Добро је, кажу стручњаци, што су још јаке везе са најближим сродницима, који су велика подршка родитељима у одгајању деце. То, кажу, није случај у многим развијеним земљама.

 

porodica123w343

 

Заштитник позвао на већу заштиту породице


Поводом Међународног дана породице Заштитник грађана указао је на пораст насиља у породицама према ззенама и деци и позвао надлеззне органе да "ангажованије и са виссе одговорности приступе заштити породице".


Заштитник у саопштењу наводи да је потребно обезбедити већу помоћ и подршку породицама у суочавању са негативним последицама економске кризе, повећања насиља и угрожавања безбедности.


"Од укупног броја притужби које је претходних годину дана примио Заштитник грађана, а које се односе на права детета, права на заштиту породице, трудница и самохраних родитеља и на родну равноправност, више од четвртине тицце се насиља у породици према ззенама и деци", упозорио је Заштитник.


Заштитник сматра да су породицама у Србији неопходне делотворније мере смањења сиромаштва, повећавање запошљавања, финансијске подршке, ефикаснија заштита права на ограничено радно време и друга права из радног односа која се одражавају на породиццни ззивот, као и мере превенције насиља, услуге за децу предшколског узраста, породична саветовалишта, школе родитељства.


Заштитник у саопштењу оцењује да су изостале активности надлежних органа за унапређење положаја породице са децом у посебно осетљивом положају (деца која ззиве и раде на улици, деца која ззиве у екстремном сиромасству, деца са сметњама у развоју и инвалидитетом). Такође, сматра да није било поступања надлежних поводом упућених препорука за заштиту и унапређење положаја деце која ззиве и раде на улици и предложених измена и допуна Закона о раду и Закона о финансијској подрссци породици са децом.


Омбудсман: Потребне нове мере за оснаживање породице


Институција Покрајинског омбудсмана оценила је данас да су потребне "конкретне и корените" промене у свим сегментима друштвеног живота које ће бити усмерене на оснаживање родитеља и радно способних чланова породице.Неке од мера су уводјење флексибилног радног времена, пружање подршке родитељима у обезбедјивању одговарајуће неге и здравог развоја њихове деце, промовисање већег степена укључивања очева у бригу о деци и равноправног учешћа мушкараца и жена у породичним обавезама, наведено је у саопштењу поводом Медјународног дана породице, 15. маја.
Како је оцењено, постојеће мере за побољшање материјалног положаја породица с децом нису значајно допринеле оснаживању породице, нити ублажиле економску и психолошку цену родитељства.


Додаје се да се погоршање целокупне социјалне ситуације становништва и повећања сиромаштва у Србији одразило и на задовољавање основних егзистенцијалних потреба породице, затим на остваривање права на квалитетну здравствену и социјалну заштиту, образовање и рад, па све до чињенице да и запослени родитељи тешко успевају да ускладе своје породичне и професионалне обавезе.


Ове околности погадјају све чланове породице, а нарочито децу, жене и старије особе. Изазови су утолико већи уколико је реч о самохраним и једнородитељским породицама, као и старачким домаћинствима, пише у саопштењу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија