Кућа Добрих Вести

Login

Пријем поводом Националног празника Азербејџана

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Sefirrrr

Поводом Националног празника Републике Азербејџан – Дана Републике организован је званичан пријем у хотелу “Hyatt Regency” у Београду, 27. маја 2016. године.

 

Амбасадор Елдар Хасанов је истакао да је 28. мај један од најважнијих дана у историји државности Азербејџана и да је данашња Република Азербејџан правни наследник Азербејџанске Демократске Републике – прве секуларне, правне и демократске државе на муслиманском Истоку.

 

Истакнуто је да ове године Азербејџан, такође, са поносом и радошћу прославља 25. годишњицу обнове своје државне независности и да се у Азербејџану, под вођством Председника Илхама Алијева, остварује социјално економски развој, демократске реформе, имплементација енергетских и транспортних пројеката великих размера, независна спољна политика и да је Азербејџан постао једна од земаља са најбржом стопом развоја у свету.

 ganjja

Присутни на догађају информисани су о богатим традицијама мултикултурализма у Азербејџану.

Говорећи о јерменско-азербејџанском нагорнокарабашком сукобу, посебно о окупацији од стране оружаних снага Јерменије Нагорно-Карабаха и седам суседних подручја, историјских и неотуђивих делова Азербејџана, и о чињеници да је услед сукоба више од милион Азербејџанаца постало избеглице или интерно расељена лица, Амбасадор Е. Хасанов истакао је да четири резолуције Савета безбедности УН које осуђују окупацију и захтевају потпуно, безусловно повлачење окупационих снага са свих окупираних територија Азербејџана још увек нису реализоване. Ипак, као што је Амбасадор истакао, Азербејџан верује да ће сукоб бити решен на основу општеприхваћених норми и принципа међународног права – поштовању суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости међународно признатих граница Азербејџана.

 apramelte

Амбасадор Хасанов информисао је присутне о развоју азербеџанско-српских односа. Истакао је узајамне посете на различитим нивоима које су у служби даљег јачања пријатељских односа и стратешког партнерства између Азербејџана и Србије. Амбасадор је честитао српском народу на парламентарним изборима, који су одржани 24. априла 2016. године и пожелео успеха новом Парламенту и Влади Србије.

 

У лобију сале у којој је одржан догађај представљена је изложба фотографија Азербејџана, српског фотографа Емира Мафке Вражалице, које је он снимио у току своје посете Азербејџану, у оквиру пројекта “Ганџа – Европска престоница младих 2016”.

 Milliiiii

Гостима су представљене књиге и часописи о историји и култури Азербејџана и дела познатих азербејџанских писаца која су посредством Амбасаде Азербејџана преведена на српски језик.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 29 мај 2016 22:55
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија