Кућа Добрих Вести

Login

Уметници из Јапана гости Ужичана

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ikebana233333УЖИЦЕ  - Србија и Јапан деценијама негују пријатељске односе на највишем државном нивоу, али и култури, привреди, спорту... Из земље излазећег сунца стигле су бројне новчане и хуманитарне помоћи српском народу у виду опремања здравствених центара, куповине вредне медицинске опреме, опремања школа и других објеката.

 

У Ужицу ће представити и део своје богате историје и културе, јапанске вештине аранжирања цвећа и уметност лепог писања.

 

Јапанска амбасада у републици Србији у сарадњи са народним позориштем у Ужицу у среду, 1. јуна 2016. године у 20 часова организује демонстрацију икебане и радионицу калиграфије на великој сцени Народног позоришта у Ужицу (краља Петра 12, Ужице).

 

Улаз је слободан.


Демонстрације икебане и калиграфије изводи познати јапански мајстор Кихаћиро Нишиура, потомак Нишиура Енђија, оснивача Нишиура-јаки школе керамике. Његове »Нишиура стил« церемоније мириса, демонстрације икебане, калиграфије, и других уметничких форми, са одушевљењем су у неколико последњих година прихваћене у Србији. Као земља са јасним прелазима годишњих доба, Јапан обилује богатом флором. Свакако да није довољно само убрати цвет са поља. Суштина икебане је у уметничком распоређивању цветова, где се користећи живо цвеће и друге материјале из природе, тежи стварању композиције која представља три елемента – небо, земљу и човека.


Калиграфија је основа оријенталне уметности, а идеограми су један од најзначајнијих делова оријенталне културе. Како пишете и изражавате идеограме, само по себи представља уметност, док јапанска калиграфија са собом носи „нечујну музику“.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 
Последњи пут измењено понедељак, 30 мај 2016 20:14
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија