Кућа Добрих Вести

Login

Аутентична збирка Колумни Раде Каранац

Оцените овај чланак
(6 гласова)

RadakanaracЧАЧАК  - У књизи – збирци колумна, под називом „Орвел, Србија“ обједињено је 60 колумни, које прате друштвено-политичке прилике у Србији од 2012. године, а објављиване су на београдском порталу Колумниста, као и на локалним порталима.

 

 

Колумне су у књизи објављене хронолошки. Онако како су настајале, без икакве касније коректуре. Аутентично пренете из виртуелног света.


Ауторка истиче да су колумне тренутно актуелне, јер се односе најчешће на одређене дневне догађаје, који врло често и не буду запажени или запамћени, јер јако пуно информација путем медија примимо током дана, које се и не прераде у глави, јер стижу нове. Па од три информације, како кажу стручњаци, које остану крајем дана, запамтимо оне узнемирујуће и “хорор” ствари, док оне које су битне за наше животе и егзистенцију, од таквих (небитних) буду потиснуте и заборављене, а не би требало.


Кроз колумне, на један сатиричан начин, користећи при том и иронију, метафору, сарказам је покушала да на духовит представи неке ситуације, које су је у одређеном тренутку изнервирале, над којима се замислила,, које су изазвале бес и револт у њој. И време и простор на коме живимо је толико богат догађајима, да некада и не може да се стигне и све забележи и анализира. Након читања њених колумни, читаоци често кажу: „Смејем се, а плако бих“, јер поруке из текстова остављају и горак укус у устима.
У својим текстовима је писала и о политичарима и о политици. О криминалцима. О медијима и култури. О образовању. О себи, па наводи да је готово немогуће увек писати о другим особама и неким тамо догађајима, а да аутор буде ван тога. И да није фер и поштено писати о свему, а заобилазити себе. Иначе колумне осликавају лично њен став, опажај и доживљај и истиче да никако не мора да значии да тако и други мисле или да је у праву. Не нервирају нас увек исти догађаји или изговорене реченице. Неке изазову бес, јер препознамо и лично себе у одређеној ситуацији.


Каже у шали да је ово њена прва нестручна књига, мада када боље размисли, а узимајући у обзир да је социолог и мастер културологије, каже да је ипак ово прва стручна књига у њеној професионалној каријери, наводећи да неће бити и последња јер јој догађаји у земљи и граду у коме живи иду на руку.


Књига је објављена децембра 2015. година, а издавач је ауторка. Након тога је уследило пет промоција збирке колумни. Мада истиче, да до истих никада не би дошло, јер она може да напише текст, али не зна исти да прочита. Познавајући је, њени пријатељи су осмислили промоције, на којима они читају текстове, а ауторка ужива у ономе што чују-истичу пријатељи....
Назив књиге “Орвел, Србија” је настао по колумни која је у књизи и зове се “Орвелова Србија” и истиче са жаљењем да је и 4 године након писања потпуно актуелна, и да ће по свему судећи бити још дуго.

Воли да каже да је највећи пророк из 19 века управо Џорџ Орвел и да се све што је написао – предсказао у својој „1984“ и „Животињској фарми“ обистињује или се обистинило? Писао је о социјалним неправдама и друштву уопште.


Рада Каранац , рођена 1976. године у Чачку, је по професији социолог. Од 2000-2003. године ради као наставник социологије, устава и права грађана и грађанског васпитања у Чачку у средњим школама. Од 2003. године је запослена у Министарству просвете, науке и технолошког развоја у Школској управи у Чачку, на пословима саветника за развојно планирање образовно-васпитних установа и стручно усавршавање васпитача, наставника и стручних сарадника и за послове на превенцији насиља.


Априла 2013. године је стекла звање мастер културологије на Факултету политичких наука Београд.


Као коаутор је 2009. године приредила: Приручник за образовно-васпитне установе: Стрaтeшко планирање развоја школа (Самовредновање рада школа; Програм заштите ученика од насиља; Школско развојно планирање).
2014. је објавила монографију „Млади и традиционална култура“ (етнографска истраживања).


Као коаутор (2014) је урадила истраживање на предлог Града Чачка (Савета за јавни ред и мир) - Процена младих Чачка о безбедности у граду.


Објавила је 23 научна и стручна рада у земљи и иностранству из области професионалног развоја запослених у образовању, маркетинга у образовно васпитним установама, превенције насиља, образовног туризма и традиционалне културе.


Аутор је и реализатор осам, а реализатор је и предавач девет акредитованих програма стручног усавршавања из области професионалног развоја васпитача, наставника и стручних сарадника.


Учествовала је у преко 50 акредитованих едукација из области развојног планирања, стручног уасвршавања наставника и превенције насиља.


Менторка је у Пројекту „Моја школа-школа без насиља“.


Учествовала је у реализацији 15 националних пројеката у Републици Србији.


Рецезент је једног приручника за образовно-васпитне установе и две збирке песама.


Учествовала је на многобројним међународним конференцијама и скуповима.


Једна је од саговорница у пројекту „Њен избор“, у реализацици Фонда за отворено друшво и Објективно 1, који је посвећен темама у којима су главни актери жене у разним сегментима живота и рада.


Учествовала у изради Стратегије одрживог развоја Града Чачка – радна група за друштвене делатности, област Образовање.
Активна је у области превенције насиља (радионице, трибине, ушећше у пројектима медија, предавања, акције....)

Више можете да прочитате ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 јун 2016 23:28
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија