Кућа Добрих Вести

Login

Одржан афро фестивал у Музеју афричке уметности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

afro3БЕОГРАД - У београдском Музеју афричке уметности данас је завршен Афро фестивал, најзначајнија годишња манифестација коју ова установа организује сваког јуна, у сарадњи са амбасадама афричких земаља. У башти музеја, током претходна три дана (од 3. до 5. јуна), окупили су се многобројни уметници, стручњаци из области афричких студија, љубитељи и познаваоци култура и уметности афричког континента.

 

„Скоро четири пуне деценије ова јединствена установа остварује значајан допринос у ширењу и неговању културних веза и промовисању принципа мултикултуралности и културне разноликости, представљајући Београд у најбољем могућем светлу - као модеран, космополитски град. Нема бољег места да се покаже отвореност нашег друштва и наше културе за креативни допринос других народа и других култура”, истакла је др Марија Алексић, директорка Музеја.


У име Групе афричких амбасадора у Србији посетиоцима се обратио амбасадор Либије,  Тажури Тажури, указавши на вишедеценијско српско-афричко пријатељство, а посебно на значај Музеја у његовом континуираном унапређивању.
Изузетну пажњу публике привукло је предавање музичке уреднице Зорице Премате и јавно слушање композиције „Абнормални ударци Догона“ композитора Зорана Ерића, првог дана фестивала. Такође, велико интересовање изазвало је предавање о нигеријској филмској продукцији „Ноливуд или пропост“, које је одржао Саша Радојевић, сценариста и редитељ. Другог дана о књизи „Фантомска Африка“ Мишела Лариса говорили су проф. др Павле Секеруш, Драган Мишковић, кустос МАУ и Соња Сегић, преводилац.


Трећег дана посебно аранжирани штандови са разноврсним предметима, тканинама и накитом на незабораван начин дочарали су културну ризницу Африке, а више хиљада посетилаца уживало је у кулинарским специјалитетима које су представиле амбасаде Алжира, Анголе, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса. У музичком делу програма представио се Хорас Томпсон са Јамајке и његов реге-џез-фјужн бенд Lion Vybz.


Током читавог „Афро фестивала 2016“ најмлађи посетиоци учествовали су у бројним креативним радионицама и изложби најбољих радова са управо окончаног Трећег ликовног конкурса за децу и младе „Пловећи реком Нигер“.

 

 vukkkk

 културној топографији нашег главног града - који је и сам велики културни центар - ова установа у којој се налазимо, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, има посебан значај. Основан 1977. године, под покровитељством Скупштине града Београда, Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента.  Основну збирку Музеја сакупили су и поклонили граду Београду посвећен и познаваоци уметности и страствени колекционари Веда и др Здравко Печар током две деценије проведене у 7 афричких земаља, где је Здравко Печар био ангажован прво као новинар, а касније као дипломата и југословенски амбасадор", рекла је том приликом директорка Музеја афричке уметности Марија Алексић. 

 

"Скоро четири пуне деценије ова јединствена установа остварује значајан допринос у ширењу и неговању културних веза и промовисању принципа мултикултуралности и културне разноликости, представљајући Београд у најбољем могућем светлу – као модеран, космополитски град. Нема бољег места да се покаже отвореност нашег друштва и наше културе за креативни допринос других народа, других култура, других људи најразличитијег порекла и узраста", истакла је она. 

 

"У низу изложбених, креативних и едукативних активности које Музеј организује током године, Афро фестивал представља јединствен програм, како у нашој земљи тако и у ширем региону. Уз учешће стручњака, професора, студената, уметника и бројних пријатеља Музеја организују се изложбе, предавања, филмске пројекције о уметности и културама Африке, плесне и ликовне радионице, јавна вођења, као и богат музички програм. Најзначајнији дан Фестивала је последњи дан, Дурбар, који има значење „Фестивал фестивала“, дан који слави афричку музику, плес, уметност и занате", нагласила је директорка МАУ.

 

"Као што и пише на првом експонату – чамцу – на који наиђете када уђете у музеј, „Ниједан човек не може опстати сам“, ни наша кућа не би опстала свих ових година без подршке и континуиране сарадње са припадницима афричке дипломатске заједнице у Београду. Посебно аранжирани штандови са разноврсним предметима, тканинама, накитом и кулинарским специјалитетима доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке. У то име још једном упућујемо изразе захвалности амбасадорима и целокупном особљу амбасада афричких земаља у Србији", нагласила је Алексић.


Она се захвалила и оснивачима МАУ,  Скупштини града и Секретаријату за културу, Министарству за културу, Секретаријату за спорт и омладину, нашим бројним сарадницима, спонзорима и покровитељима, и вама – поштовани посетиоци, још једном захваљујем на изузетној подршци у напору да се наш глас чује још даље и надам се да ћемо идуће године у још бољим условима прославити јубилеј – четири деценије од оснивања Музеја и двадесет година од првог Афро фестивала.

 

afroooo

На афро фестивалу говорио је и амбасадор Либије у Србији Таџури Шради Таџури. Он је изразио задовољство што присуствује оваком једном догађају. Захвалио се директорки Музеја афричке уметности госпође Марије Алексић, њеног тима на одличној организацији, као и поштованим присутим гостима.

 

 

"Ми, шефови мисија афричких држава, веома смо свесни важне улоге коју овај Музеј игра у представаљању богатог наслеђа којим обилују афричке државе, као и значај ове велике манифестације који Музеј организује сваке године, као потврда тога, имајћи у виду да ова велика манифестација приказује уметничке изложбе, фолклорне наступе, филмове и предавања о афричкој историји и борби која је током те историје вођена за слободу, напредак и стабилност", рекао је Таџури.

 

"Данас се заједно са вама придружујемо прослави разника „Дурбар“, као симбола поуздане и чврсте сарадње између афричких држава које ми представљамо, и Афричког музеја. Вероватно се сви сећамо да смо пре нешто више о десет дана, односно – 25. маја ове године, на овом истом месту прославили Дан Африке, и приказали етапе борбе и достигнућа која је постигла Организација афричког јединства која се 2002. године транфсормисала у Афричку унију, и поменули да се Афричка унија сада фокусира на права жена, те да је 2016. годину прогласила годином учвршћивања људских права у Африци", истакао је он.

"У том контексту морам да подсетим на дубоку и чврсту сарадњу између афричких држава и Србије, Србија је већ одавно традиционални пријатељ Африке, односно – од времена некадашње Југославије откада су се ти односи постепено развијали да би достигли ниво напретка и развоја који је свима видљив, и надамо се да ће се ти односи и даље све више развијати", закључио је амбасадор Либије. 

 

Извор: Кућа добрих вести





Последњи пут измењено понедељак, 06 јун 2016 15:14
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија