Кућа Добрих Вести

Login

Много лепоте и радости на фестивалу ружа

Оцените овај чланак
(4 гласова)

ruzicarozeeeeeЛИПОЛИСТ - На протеклом Фестивалу ружа Липолиста било је много лепоте и радости, а већина посетилаца није испуштала из руку фотоапарате и мобилне телефоне којим су сликали маштовите аранжмане мирсиног цвећа, али и разизаграну децу из културно уметничких друштава.

 

На тој манифестацији окупили су се наши најпознатији произвођачи ружа, који своје производе продају широм света, а како каже статистика, Србија је осми извозник ружа у свету. Изложба је као и увек била такмичарског карактера, а признање за најбољи асортиман припало је расаднику Милана Маринковића из Липолиста.


За ванасортиманске руже, награду је добио расадник "Зелени мед" из Голубића, док је за најбољи аранжман ружа награђен расадник Ивановић. На такмичењу ученика средњих пољопривредних школа у прављењу аранжмана, победила је школа "Јосип Панчић" из Панчева.


У Липолисту се 20-ак породица бави узгајањем ружа, а једина жена предузетник у том послу је Снежана Маринковић. Она сада узгаја 40.000 садница 30 врста ружа на 40 ари, а почела је пре 11 година са 5.000 ружа.


Посао је доста захтеван, али имамо сигуран пласман у иностранство преко београдске фирме Монтеагро, па може лепо да се живи, наводи она. Највише извози у Русију, Холандију и БИХ, али доста продају и на домаћем тржишту.


На Фестивалу је додељен и Прстен пријатељства кошаркашици Наташи Ковачевић за повратак на спортску сцену, оснивање Фондације и афирмацију и промоцију истинских вредности.


Као пропратна манифестација одржан је сајам старих заната, на којем су посетиоци могли да набаве занимљиве сувенире, као што су шарени ручни сапуни од лековитог биља за подмлађивање или лечење реуме, слатко од ружа, соковови од малина и зове, манастирски мелеми и слично.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 21 јун 2016 20:33
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија