Кућа Добрих Вести

Login

Студије „Заједничког добра“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

studije zajednickog-thumbnailСтало ти је до заједнице у којој живиш? До њеног добра?До сарадње и рада са другима?Упознај се са идејама и постојећим праксама које се образују око појма заједничког добра (Commons) и стекни искуство кроз практичан рад у мултидисциплинарним тимовима.

 
Студије ће трајати од 14. новембра.2016. до 1. априла 2017. са предавањима једном недељно у трајању од 2 до 4 сата (изузев празника). Студије су бесплатне за све учеснике, а део програма ће бити отворен за јавност.


Пријави се попуњавањем онлајн формулара и слањем свог CV на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , рок за пријављивање је 31. октобар. Број полазника је ограничен.


Преузмите детаљан програм студија OВДЕ.


Студије заједничког се баве анализом постојећих пракси и истраживањем могућих концепата и решења за унапређење процеса рада, производње, али и живота у заједници, нарочито оних који се воде идејом општег или заједничког добра, односно Commons.


Циљ Студија је да полазницима приближе шта данас значи радити и живети у складу са постулатима који се везују за идеју commonsa, те да кроз специјално дизајниран, интезиван, партиципативан, колаборативан и интердисциплинаран програм оснажи појединце и колективе да у свом процесу мишљења и делања укључе свест о општем/заједничком добру.


Програм ће кроз представљање и анализу примера добрих пракси у различитим контекстима, али и кроз теоријски оквир, полазницима приближити разнолике видове организационих структура које дају успешне резултате, а чија искуства могу бити корисна и за друге локалне контексте када је у питању управљање и коришћење заједничких ресурса. Истовремено, Студије ће се бавити колаборативним праксама, као и формама и моделима својинских односа који се образују око идеје Commonsa.


Полазници ће имати прилику да чују најразличитија искуства и приступе овој теми, а неки од предавача биће и Томислав Томашевић (Институт за политичку екологију, Загреб), Felipe Duarte (Берлин), Деа Видовић (Културанова, Загреб), Karyotis Theodoros (Viome, Solun), Томислав Медак (MAMA, Загреб), Panayotis Antoniadis i Ileana Apostol (nethood, Цирих) и други.


Шта добијају полазници Студија заједничког?


- Прилику да се сретну са локалним, регионалним и интернационалним актерима и стручњацима и од њих добију увид у најновије моделе и праксе партиципативног одлучивања и управљања


- Могућност да раде у инспиративном окружењу са другим појединцима који примењују или планирају да примене моделе који се руководе Commons постулатима


- Теоријско и практично знање да дефинишу специфичне друштвене, еколошке и економске потребе у свом окружењу и да пруже могућа решења кроз развој колаборативних пројектних концепата

 

- Know-howза разумевање и артикулацију проблема и друштвених феномена, као и алате и применљива практична знања за квалитетан колаборативни рад и адресирање мапираних проблема

 

Преузмите детаљан програм студија


Пријави се попуњавањем онлајн формулара и слањем свог CV на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Рок за пријављивање је 31. октобар до поноћи. Број полазника је ограничен. У одабиру полазника водићемо се следећим критеријумима: мултидисциплинарност, активизам, посвећеност програмским активностима, спремност за сарадњу и рад у тиму.
Студије ће бити одржаване у просторијама Нове Искре, Гаврила Принципа 43, Београд. Познавање енглеског је обавезно како би програм могао у потпуности да се прати.


Студије организују Нова Искра, Министарство простора и Регионални научни центар Института за филозофију и друштвену теорију, а реализују се уз подршку фондације Heinrich Boell.

 

Извор: Нова искра/ Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 октобар 2016 21:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија