Кућа Добрих Вести

Login

Сајам књига почиње 23. октобра

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sajam09090Најзначајнија и најпрестижнија књижевна манифестација у југоисточној Европи, 61. Међународни београдски сајам књига, ове године ће се одвијати под слоганом „Књиге у руке“.


Очекује се учешће више од 450 домаћих и иностраних излагача, најавио је Београдски сајам.


Овогодишњи слоган недвосмислено говори да је увек право време за књигу и универзалне естетске домете које једно књижевно дело носи. Тренутак у којем живимо суочава нас са урушеним вредностима, а управо је књига симбол и начине прихватања наметнутих компромиса и површног сагледавања света. Београдски сајам књига је прилика да се још једном подсетимо истинских вредности и књизи дамо значај који завређује.


На најрепрезентативнијем Сајму књига у региону, на више од 30.000 изложбеног простора традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци.

 

Премијерно ће бити представљена књижевна издања, а публика ће моћи да присуствује и бројним дискусијама и предавањима о књижевности,издаваштву и актуелном друштвеном тренутку.

 

Као и сваке године, учесници манифестације присуствоваће обележавању значајних јубилеја.


Током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће на једном месту, под куполама сајма, да сагледају целокупну овогодишњу домаћу издавачку продукцију и да по најповољнијим ценама, обнове своју приватну колекцију књига најновијимнасловима домаћих и иностраних издавачких кућа, али и увек актуелним класицима светске књижевности.

                                       iran-hdr656

 

Земља почасни гост – Иран


Почасни гост 61. Међународног београдског сајма књига са слоганом „Књиге у руке“ је Исламска Република Иран.


Иран ће представити своју вишевековну културу и традицију – дела научника, писаца, песника и уметника, као и дометединамичног развоја у култури и издаваштву, на 300 м2 изложбеног простора у централном делу хале 2а.


Организатори представљања Ирана на Сајму књига потрудили су се да свеобухватно представе иранску културу.


На националном штанду приликом отварања манифестације биће присутни званичници Ирана.


Такође, на штанду Ирана биће уприличени књижевни сусрети:


- Сусрет две културе: Персијска/српска књижевност за децу

- Сусрет две културе: Савремена књижевност у Ирану и Србији на коме су учесници ирански и српски савремени писци.

- Иранска женска књижевност/српска женска књижевност – жанр фикција, о иранској, односно српској књижевности. Говориће две ауторке, из Ирана и Србије.

- Преводи српске књижевности у Ирану и преводи перијске књижевности у Србији теме су о којој ће говорити два истраживача, из Ирана и Србије

 

У Сали за промоције „Борислав Пекић“ биће представљена књига: “Историја куклтуре и цивилизације Ислама" чији је аутор др Али Акбар Велајати, као и две књиге иранских поучних прича “Врт чудесног умовања" и "Ухо види, око чује". 

 

Избор од десет песама од десет аутора персијских, односно српских песника, извешће две познате српске глумице у програму “Омаж персијске и српске поезије".


Биће представљене и књиге “Рустем" и "Сухраб”, најпознатије певање иранског националног епа Шахнама и “Салам Фарси" Саид Сафарија, која је уџбеник персијског језика намењеног студентима персијског на Филолошком факултету.

 

На штанду Ирана биће представљена књига “Диван” Хафиза из Шираза, најзначајније лирско дело персијске књижевности.

                                          knjiga008897

 

Осим представљања и тематских скупова, биће одржано и неколико уметничких програма:


- Изложба фотографија "Иран данас" 

- Изложба калиграфија и илустрација на тему књига у Ирану

- Накали - традиционално епско приповедање на основу иранског националног епа "Шахнама".

- Уметничке радионице


Инострани излагачи


Поред земље почасног госта, ИР Ирана, на сајму  учествују и издавачи из
Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе,
Чешке Републике и других земаља.


Литература различитих иностраних издавача биће представљена и на штандовима дистрибутерских кућа у хали 4.

sajme3343klklk

 

Гости из иностранства


Међу бројним иностраним гостима, писцима, преводиоцима, издавачима, који ће на овогодишњем сајму књига учинити част организаторима и љубитељима књижевности у Србији, поред осталих, биће и Захар Прилепин, Ерленд Лу, Вил Фирт, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Александра Потер, Румјана Еберт, Маркета Хејкалова, Јани Вирк, Еуген
Шуљкин и други.


Отварање Сајма књига


Међународни београдски сајам књига биће отворен у недељу, 23. октобра у 18 часова у хали 2 Београдског сајма.


Међународни београдски сајам књига отвориће Професор Драган Станић, писац, професор Филозофког факултета у Новом Саду и председник Матице Српске.

 

Програм Сајма књига


Поред представљања аутора и тема из Ирана као земље госта, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, усмерен је на актуелне теме проистекле из домаће издавачке продукције и јубилеје европске и српске историје и културе, од Шекспирове и Сервантесове 400-годишњице, 120-годишњице појаве романа „Хајдук Станко“ и 100-годишњице Петра Кочића, до сећања на годишњицу оснивања Јасеновца и почетка геноцида над српским народом у Другом светском
рату.

- Тематске трибине – „Шекспир, Сервантес и европска књижевност данас“; „Подухвати: Срби 1903-1914, Доба краља Петра“, „Јасеновац у историографији, књижевности и култури“; „Српски роман у домаћем филму“; „Превођење јужнословенских књижевности, проблеми рецепције“; „Лирска анима (нове српске песникиње)“...
- Писци у фокусу – програми са иностраним писцима гостима (Захар Прилепин, Ерленд Лу...)
- Арена од речи – трибине полемичког усмерења о темама од значаја за књигу и културу данас („Књига и ангажованост: пожељне и потиснуте теме“, „Чије је наше наслеђе“, „Између националне и колонијалне културе“).
- Шта је књига мени? – разговори са познатима о искуству читања
- Објаве баштине – серија програма о актуелним издањима из области проучавања националне историје и
културе
- Писци и књиге  – серија дијалога са савременим домаћим писцима о њиховим новим насловима

- Издавачке тачке – серија представљања значајних непрофитних издавачких продукција из Србије и окружења


Конференције


Биће одржана међународна конференција о колективном остваривању права над писаним и илустрованим делима  – на скупу учествују стручњаци из десетак земаља и важних међународних организација који ће учинити да

Београдски сајам књига и наша Организација за остваривање репрографских права крајем октобра постану интернационално
средиште за тематику ауторског права књижевника, преводилаца, новинара, издавача и других. 

 

Конференција ће се одржати 26. октобра од 9 до 16,30 часова у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.

                                             erere98989  
Фестивал стваралаштва младих


На 61. Међународном београдском сајму књига у хали 2 ниво це биће настављено представљање дела уметника млађих од 30 година, из различитих области стваралаштва (драмско, ликовно, музичко, филмско), која за предложак имају књигу. Пројекат је започет 2015. године, а захваљујући изузетном пријему од стране учесника и публике, биће реализован и ове године.


Програми за децу


На Сајму књига биће уприличени квалитетни програми за најмлађе посетиоце. У сали „Јанко Веселиновић“ (хала 1а), названоj по писцу чувеног романа „Хајдук Станко“ од чије је појаве протекло тачно 120 годинa, од сајамског понедељка до сајамске суботе, наступаће најактуелнији књижевни аутори за децу и младе: од Лазе Лазића и Љубивоја Ршумовића,
Раше Попова и Владимира Андрића, до Јасминке Петровић и Игора Петровића, Дејана Алексића и Бранка Стевановића.
Аутор овогодишњег дечјег програма је књижевница Гордана Малетић.


Школски дан


Школски дан на 61. Међународном београдском сајму књига биће у четвртак, 27. октобра 2016. Школски дан намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Издавачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима. Свечано отварање Школског дана је у четвртак, 27. октобра у 11 часова у хали 2.


Породични дан


Понедељак и уторак, 24. и 25. октобар 2016. су дани за породичну посету, када ће бити омогућено да цела породица са једном купљеном породичном улазницом (по цени од 600 динара без обзира на број чланова породице) посети манифестацију.

 

Друге манифестације

 

Истовремено на Београдском сајму почев од 26. закључно са 30. октобром на Београдском сајму ће се одржати и Сајам образовања и наставних средстава под мотом “Образована Србија - успешна Србија” као и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“ у хали 3.

 

У недељу, 30. октобра у 12 часова у сали Иво Андрић биће извршена примопредаја Отворене књиге амбасадорима Немачке, Аустрије и Швајцарске који ће представити књижевност на немачком језику као почасног госта 62. Међународног београдског сајма књига.


Радно време


Радно време 61. Међународног београдског сајма књига:
23. 10. (недеља), 28.10. (петак), 29.10. (субота) и 30. 10. (недеља) – од 10 до 21 сат 24. 10. (понедељак), 25.10. (уторак), 26.10. (среда) и 27.10. (четвртак) – од 10 до 20 часова.


Улазнице


Цене улазница на 61. Међународном београдском сајму књига:
појединачна улазница је 250 динара, а улазница за групне посете је 150 динара. Улазница за све време трајања сајма стаје 900 динара.

Цена паркинга је 100 динара (по започетом сату).


 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 октобар 2016 21:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија