Кућа Добрих Вести

Login

Радионица „Скривени углови Београда“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PozivvvvvБЕОГРАД – Радионица  „Скривени углови Београда” биће одржана у новембру током које ће се учесници имати прилику да науче како да откривају различите слојеве и значења града и да их интерпретирају и представљају другима на иновативне начине.

 

Радионица ће бити подељена на два дела: први, посвећен партиципативном мапириању, од 4. до 6. новембра, а други, посвећен интерпретацији наслеђа,од 11. до 13. новембра 2016. године, најавила је организација Европа Ностра Србија.

 

Биће представљен метод партиципатицног мапирања, али и идеја баштине, значај њеног очувања и различите могућности њене интерпретације.

 

Током првог дела радионице учесници ће се упознавати са кључним идејама и концептима баштињења, као и методом партиципативног мапирања, методом заснованом на укључивању локалног становништва у процес истраживања, који им омогућава да кроз дебату прикажу своје мишљење о томе како би место на којем живе требало представити. Потом ће бити мапирани одређени делове града и прикупљен материјал за презентације на којима ћемо радити током наредне фазе радионица. Током другог сегмента, након радионице о интерпретацији баштине, те представљања савремених алата који се користе у домену виртуелног мапирања или презентације баштине, те обуке за коришћење једне од поменутих алатки, учесници ће приступити изради својих презентација о наслеђу Београда, које ће постати део виртуелног музеја Беграда.

 

Радионица „Скривени углови Београда” намењена је студентима и младим стручњацима из области хуманистичких и друштвених наука, али и архитектуре, урбанизма, информационих и комуникационих технологија, и свих других заинтересованих за истраживање, промишљање и презентовање наслеђа Београда на интерактиван и савремен начин.

 

Радионицу организују удружења грађана Европа Ностра Србија и Тачка комуникације, као део пројеката БеоПатримониум и Звучна мапа Београда.

 

Пројекат Беопатримониум Европа Ностра Србија води у сарадњи са Центром за музеологију и херитологију Филозофског факултета, са жељом да креира „виртуелни музеј” Београда (www.беопатримониум.цом), док је Звучна мапа Београда (www.zvucnamapabeograda.rs) удружења Тачка комуникације мапира, бележи и преноси усмене историје града. Оба пројекта имају за циљ подизање свести о наслеђу града (као и наслеђу уопште) међу младима Београда путем онлајн платформи. Такође, оба пројекта инсистирају на важности да сваки човек пренесе њему релевантна сећања која у вези са Београдом има, те учествују у промоцији сећања Београђана. Стога је на порталу Беопатримониум сваки посетилац позван да представи свој угао Београда, те сећање које за ово место везује.

 

Пројекат је финансијски подржан од стране Секретаријата за културу града Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 26 октобар 2016 22:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија