Кућа Добрих Вести

Login

Формиран Одбор за спровођење Акције „Негујмо српски језик“ у целој Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

negujmoskjeyk4545БЕОГРАД - У оквиру проширења Акције „Негујмо српски језик“ на републички ниво, Министарство културе и информисања формирало је Посебан одбор који ће се бавити пословима и активностима везаним за спровођење акције, са циљем да се систематски и свестрано подстакне брига за очување и развијање српског језика и језичке културе.

 

Једна од функција Одбора биће да усваја и верификује план активности, и у складу с тим у градовима Србије организује акредитоване стручне семинаре за наставнике, затим образовне, књижевне и сценске програме, као и да припрема и спроводи разноврсне промотивне активности, објавило је Министарство културе и информисања.


Поред тога, Одбор ће подстицати и анализирати потребу за израдом законодавних и других планских докумената у области језичке политике.


Акција „Негујмо српски језик“ првенствено је усмерена ка школској популацији и наставницима српског језика и књижевности, али и према широј јавности. Покренули су је 2015. године Секретаријат за културу Града Београда, Филолошки факултет и Библиотека града Београда у циљу заштите српског језика и писма и повећања опште језичке културе и писмености.


У састав Одбора именовани су: министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градски менаџер Београда Горан Весић, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС Небојша Брадић, ванредни професoр Филолошког факултета у Београду Вељко Брборић, в.д. директора Установе културе „Вук Караџић“ и драмски уметник Светислав Гонцић и књижевник и виши научни сарадник Института за књижевност и уметност Драган Хамовић.


Промовисана књига „Језикофил“


На Београдском сајму књига промовисана је књига „Језикофил“ , издање издавачке куће Клет.


Ко је сапиосексуалац? Да ли је коефицијент исто што и квоцијент? Како је луди Наста постао женско? На ова и многа друга занимљива језичка питања одговоре даје ово научнопопуларно издање.


Ова књига окупља одабране и прерађене текстове објављиване на интернет страници www.jezikofil.rs у периоду од новембра 2013. године до јуна 2016. године.


Аутори и оснивачи овог сајта су дипломирани професори српског језика и књижевности, који су докторирали на Филолошком факултету у Београду, активни сарадници Института за српски језик САНУ.


Током тих неколико година рада на сајту “Језикофил” објављено је више стотина оригиналних текстова из различитих области које се тичу српског језика и језичке норме. Мотивација за текстове настајала је на основу ослушкивања актуелних друштвених дешавања, као и свакодневних разговора, у којима су се јављале различите језичке недоумице.


Страница “Језикофил” оформљена је као резултат жеље оснивача да се на једном месту приступи језику и језичкој култури на научнопопуларан начин. Садржај текстова на страници настајао је на основу дугогодишњег искуства њених уредника у вишеаспектним научним истраживањима српског језика и језичке културе, у настави српског језикаи уопште искуства у раду на различитим пројектима који се тичу популарисања лингвистичких истраживања.

 

Потреба да текстови, најпре осмишљени тако да буду разумљиви широј публици (понајвише оној која нема систематично лингвистичко образовање), након добре реакције, о чему сведочи заинтересованост читалаца, затим и других научних истраживача, а на крају и шире јавности, буду доступни на интернету прерасла је у тежњу да се ови текстови нађу у папирној верзији и тако постану приступачни и ван виртуелног света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 октобар 2016 21:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија